روشی گرما درمانی یا Hyperthermic برای کنترل کنه واروآ

گرما درمانی یا Hyperthermic برای کنترل کنه واروآ

خلاصه
هایپرترمی (گرما درمانی) روشی برای استفاده از گرما برای کنترل کنه واروآ است. تاکنون دستگاه های مختلفی برای تاثیرگذاری گرما پیشنهاد شده است و اخیراً در این راستا سیستمBee Ethic  در ایتالیا رواج یافته است. سیستم Bee Ethic یک کندوی فناورانه است که از مجموعه ای از قاب های گرم شونده و یک واحد کنترل الکترونیکی تشکیل شده است. کارآزمایی‌هایی در سال‌های 2018، 2020 و 2021 برای مقایسه قدرت کلنی و آلودگی کنه‌ها در کندوهای شاهد تحت تیمار روش حرارتی و تیمار نشده انجام شد. علاوه بر این تأثیر عملیات حرارتی مکرر بر توسعه کلنی‌های زنبور عسل و جمعیت کنه‌ها با استفاده از یک مدل ریاضی تأیید شد. نتایج هر دو در زنبورستان و سیلیس نشان می دهد که هایپرترمی را می توان به طور موثر برای کنترل کنه واروآ حتی در صورت وجود آلودگی های شدید ، در رویکرد مدیریت تلفیقی آفات (IPM) استفاده کرد،

1. معرفی
کنه واروآ را می توان آفت اصلی زنبورهای عسل در سراسر جهان در نظر گرفت. علاوه بر آسیب مستقیمی که به زنبورهای بالغ و نوزادان وارد می‌کند، عامل انتشار ویروس‌های متعدد و یکی از عوامل اصلی از بین رفتن کلنی است. همبستگی بین حضور کنه واروآ و عفونت با ویروس تغییر شکل بال و ویروس فلج حاد، که اغلب علت فروپاشی کلنی هستند، مشاهده شده است. علاوه بر این تلفات کندوها، به طور مستقیم یا غیرمستقیم به دلیل آلودگی کنه واروآ ، عموماً در پاییز و زمستان شدیدتر است.

علی رغم این واقعیت که روش های کنترل زیادی در طول سالیان گذشته ارائه شده است، کنترل واروآ به خصوص برای زنبورداران دشوار و پرهزینه است. درمان های فعلی با استفاده از کنه کش های شیمیایی به همراه اثرات زیست محیطی کم، به ویژه اسانس ها و اسیدهای آلی تکمیل شده است. اسید اگزالیک و تیمول اثربخشی خوبی از خود نشان داده‌ و در رویکرد مدیریت تلفیقی آفات (IPM) به آن توجه شده است. در حال حاضر و به طور کلی این موضوع پذیرفته شده است که برای محدود کردن آسیب ناشی از واروآ، باید برای به حداقل رساندن استفاده از کنه کش ها چنین رویکردی اتخاذ شود. با وجود این در وضعیت فعلی، زنبورداران هنوز هم عمدتاً به اقدامات کنترل شیمیایی متکی هستند.

چندین مطالعه صورت گرفته نشان داده اند که گرما می تواند به کنه واروآ آسیب برساند یا آنرا از بین ببرد . عمل استفاده از گرما برای کنترل واروآ  ، گرما درمانی یا هایپرترمی نامیده می شود و شامل گرم کردن کل کندو زنبور عسل، زنبورها یا نوزادان سرپوشیده به تنهایی است. اعمال هایپرترمی برای زنبورها بی ضرر است اما برای کنه های واروآ کشنده است زیرا زنبورهای عسل و واروآ حساسیت های متفاوتی به گرما دارند. لاروهای جوان زنبور عسل، می توانند 42 تا 43 درجه سانتیگراد را تحمل کنند، در حالی که بزرگسالان می توانند تا 48 درجه سانتیگراد را نیز تحمل کنند.

بنابراین اگر آنها برای مدت زمان کافی در معرض دمای بالای 40 درجه سانتیگراد قرار گیرند، بر خلاف کنه هایی که از بین می روند، آسیبی نمی بینند. زمان لازم برای از بین بردن یا آسیب جدی به کنه ها با دما نسبت معکوس دارد. بارها در آزمایش‌های مختلف به مدت هشت ساعت بدون مختل کردن فعالیت زنبورهای بالغ و نوزادان از هایپرترمی بدون بروز هیچ مشکلی استفاده شد.

در دهه 1980 اولین دستگاه هایی که قادر به اعمال هایپرترمی بودند ساخته شدند. این جعبه‌های حرارتی (ترموکیوب هانکو، ترمو بل و ترموباکس) بودند که از روش‌های مختلفی برای گرم کردن زنبورهای بالغ تا دمای بالای ۴۵ درجه سانتی‌گراد برای از بین بردن کنه‌های واروآ در فاز بررسی تخصصی استفاده می‌کردند. این دستگاه ها فقط برای اهداف تشخیصی قابل استفاده بودند و همچنین محدودیت های آشکاری در استفاده از آنها داشتند زیرا کل کندو باید در داخل جعبه های حرارتی منتقل می شد.

پس از آن دستگاه‌هایی طراحی شدند که قادر به اعمال گرما به نوزادان بودند، بنابراین موفق شدند انگل را در مرحله تولید مثل هدف قرار دهند. در طول فصل پرورش مولد، بیشتر کنه‌های واروآ در سلول‌های مولد هستند تا تولید مثل کنند، بنابراین عملیات حرارتی نوزادان سطح آلودگی را پایین نگه می‌دارد.

مقاله در حال ترجمه است لطفا منتظر بمانید

نویسندگان : Marco Porporato , Aulo Manin , Davide Cuttini , Simone Lorenzon , Silvia Ciaudano , Valerio Parodi