توانایی و امکانات برای زنبورداری
از مهمترین شرایط این شغل شخص خود شما که باید دانست توانایی جسمی و مالی در ابتدا این کار را دارا میباشید یا نه.زنبورداری باید یا شغل اول باشد یا شغل دوم در صورتی که شغل اول سبک و با وقت فراغت زیاد باشد برای نمونه معلمان و بعضی از کارمندان.
زنبورداری به ۳ فصل بهار ، تابستان و زمستان تقسیم میشود.
فصل اول
فصل بهار از اول اسفند ما شروع میشود و وظیفه زنبوردار این است که ابتدا از با یه بازدید سطحی از سلامت کندوها و وجود ملکه اطمینان کسب نموده و هفتهای ۳ مرتبه به کندوها شربت ۱ به ۱ داده تا به اوایل فروردین میرسید در این زمان جمعیت زیاد شده و وظیفه ما این است که به طور متوسط هر ۸ روز یک مرتبه از هر کندو بازدید نموده تا از اردو زدن کندو جلوگیری نماییم و قاب های سیاه و کهنه را از کندو خارج و برگ موم تازه به کندو میدهیم. اگر کندو با جمعیت بیش از ۱۰ قاب مشاهده کردیم به کندو طبق میدهیم. این فصل پر کارترین فصل زنبورداری میباشد و تا اول خرداد به طول میانجامد.
فصل دوم
فصل تابستان میباشد که فصل برداشت عسل و کوچ و مراقبت از کندوها و فصل اوج سمپاشیها میباشد. این فصل تا اواخر شهریور به طول میانجامد.
فصل سوم
که از اول مهر آغاز میشود و وظیفه ما دادن شربت ۱ به ۱ ( یک کیلو شکر با یک کیلو آب) به کندوها تا برای زمستانگذرانی کندو مشکل پیدا نکند. به طور معمول یه زنبوردار به هر کندو در سال ۱۲ کیلو شکر که معادل ۲۴ کیلو شربت یک به یک میباشد میدهد.
از این ۱۲ کیلو شهر ۷ کیلو در بهار و ۵ کیلو در زمستان میباشد. محافظت در برابر زنبور قرمز و سارها و دیگر موجودات مزاحم بوده و در یکی دیگر از وظایف ما گذاشتن یه پارچه کتانی روی قابها برای گرم نگه داشتن کندو میباشد. تهیه خمیر شیرین برای جبران کمبود گرده گل هم در این فصل انجام میشود. همه این کارها تا اواسط آبان پایان یافته و زنبوردار در کندو را محکم میبندد و تا آغاز اسفندماه به هیچ عنوان نباید درب کندو را باز نماید.
حال کسی که قصد زنبورداری دارد باید بدان که به ازای هر کندو در طول سال چه مقدار از وقت خود را باید صرف این کار نماید که اگر غفلت نماید به منزله از دست دادن کلنی میباشد.
نکته دیگر هزینه خرید و نگهداری وسایل زنبورداری میباشد که حداقل از ۲۰۰ هزار تومان برای وسایل زنبورداری (استراکتور، دودی، کلاه، کاردک و ...) لازم میباشد و برای هر کندو در سال ۲۰ هزار تومان مصالح (شکر، موم، خمیر شیرین و ...) لازم میباشد.
منبع : زنبورعسل و پرورش آن (شهرستانی، نعمت الله)