عسل طبیعی چه فواید اثبات شده ای دارد؟ | قسمت اول

 

خواص عسل طبیعی متنوع هستند که بسیاری از آنها هنوز به اثبات علم نوین نرسیده اند. این در حالی است که برخی از این خواص مورد تایید علم نوین بوده یا بحث هایی در رابطه با کیفیت مصرف عسل وجود دارد.


از زمان های بسیار قدیم، از عسل به عنوان غذا و دارو استفاده می شد. این ماده از بسیاری در ترکیبات مفید و مورد نیاز بدن را در خود جای داده که در هیچ ماده گیاهی به این صورت وجود ندارد. هرچند برخی عسل را به عنوان جایگزین شکر که کالری بسیار زیاد دارد مورد استفاده قرار می دهند، اما این ماده یک ماده درمانی برای بسیاری از بیماری ها است.

صحبت از فواید و خواص عسل کار چندان ساده ای نیست. بسیاری از این خواص هنوز به اثبات علم نوین نرسیده اند. هرچند نشانه های تجربی در مورد استفاده از عسل برای درمان بسیاری از بیماری ها وجود دارد. به همین علت است که در این مطلب تلاش کرده ایم تا به مجموعه ای از خواص عسل که اثبات شده بپردازیم. آشنایی با این خواص می تواند کمک کند تا با خیال راحت تری به سراغ استفاده از آن ها بروید.

1 » عسل طبیعی مملو از مواد مغذی و معدنی
عسل یک مایع شیرین و غلیظ است که توسط زنبور عسل ساخته شده است. زنبورها شکر که عمدتا شهد غنی از قند گل های مختلف است را از محیط خود جمع می کنند و با روشی که خداوند برای آنها تعیین کرده، این قندها را به عسل طبیعی تبدیل می نمایند. محصول نهایی مایعی است که به عنوان غذای ذخیره شده برای زنبورها استفاده می شود. بو، رنگ و طعم عسل کاملا وابسته به انواع گل هایی است که زنبور به سراغ آن ها رفته است.

از نظر تغذیه ای، 1 قاشق غذاخوری عسل (21 گرم) حاوی 64 کالری و 17 گرم شکر شامل فروکتوز، گلوکز، مالتوز و ساکارز است. این ماده تقریباً حاوی فیبر، چربی یا پروتئین نیست و همین موضوع آن را برای رژیم های غذایی مناسب کرده است.عسل طبیعی همچنین حاوی مقادیر کمیاب یعنی در حدود کمتر از 1 درصد RDI شامل چندین ویتامین و مواد معدنی است. با این حال اگر بخواهید میزان مورد نیاز بدن خود را تامین کنید باید روزانه مقدار زیادی عسل بخورید.

یکی از ویژگی های مهم عسل طبیعی، این است که این ماده از نظر ترکیبات گیاهی، فعال زیستی و سرشار از آنتی اکسیدان ها است. انواع تیره تر نسبت به انواع سبک تر در این ترکیبات حتی بالاتر هستند. هرچند رنگ عسل نمی تواند کیفیت آن را مشخص کند؛ اما گزینه ای خوب برای شناخت میزان آنتی اکسیدان موجود در عسل خواهد بود.

دقت داشته باشید که عسل های تک گل به دلیل اینکه شهد نوعی از گیاه در آنها غالب است، خواص متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. در نتیجه ممکن است در نوعی عسل طبیعی مواد معدنی بیشتر و در برخی کمتر باشد. بهتر است در هنگام خرید عسل طبیعی تک گل حتما به خواص آن دقت داشته باشید.

2 » عسل با کیفیت بالا سرشار از آنتی اکسیدان است
عسل با کیفیت بالا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مهم است. این آنتی اکسیدان ها شامل اسیدهای آلی و ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها هستند. دانشمندان بر این باورند که ترکیب این ترکیبات باعث شده تا خاصیت بسیار خاص و نادر به عنوان یک آنتی اکسیدان به عسل داده شود. جالب است بدانید که، دو مطالعه نشان داده اند که عسل گندم سیاه مقدار آنتی اکسیدان خون شما را افزایش می دهد. البته عسل گندم سیاه متاسفانه در ایران وجود ندارد.

آنتی اکسیدان ها با کاهش خطر حملات قلبی، سکته مغزی و برخی از انواع سرطان در ارتباط هستند. آنها همچنین ممکن است سلامت چشم را ارتقاء دهند. تحقیقات نشان می دهند که عسل حاوی تعدادی آنتی اکسیدان از جمله ترکیبات فنولیک مانند فلاونوئیدها است و همین موضوع می تواند به درمان بسیاری از بیماری ها مثل همین بیماری های بیان شده کمک کند.

3 » عسل ممکن است برای بیماران دیابتی مفید باشد
شواهد مربوط به عسل و دیابت متفاوت است. از یک طرف، مصرف عسل طبیعی می تواند چندین عامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش دهد. به عنوان مثال، ممکن است کلسترول بد یا همان LDL، تری گلیسیریدها و التهاب را کاهش داده و کلسترول خوب یا همان HDL را افزایش دهد.

با این حال، برخی از تحقیقات نشان داده اند که مصرف عسل طبیعی می تواند سطح قند خون را نیز افزایش دهد. البته این میزن به اندازه قند تصفیه شده نیست. در واقع عسل قطعا بهتر از قند تصفیه شده برای مبتلایان به دیابت است؛ اما باید با احتیاط مصرف شود.

افراد مبتلا به دیابت با به حداقل رساندن تمام غذاهای پر کربوهیدرات ممکن است بهترین نتایج را بدست آورند. همانطور که گفته شد برخی از مطالعات نشان می دهند که عسل عوامل خطر بیماری قلبی را در مبتلایان به دیابت بهبود می بخشد. با این حال، ممکن است سطح قند خون را بالا ببرد. بنابراین نمی توان آن را برای افراد دیابتی به طور کلی تجویز کرد. در نتیجه مصرف یا عدم مصرف عسل طبیعی و تشخیص دوز مصرفی عسل بر عهده پزشک یا طبیب حاذق طب سنتی است.

البته فراموش نکنید که آنچه در مورد آن مشکوک به خوب یا بد بودن برای بیماران دیابتی هستیم، عسل طبیعی است. عسل های تقلبی و همچنین عسل های مصنوعی هر دو برای جان بیماران دیابتی خطرناک هستند. در نتیجه اگر قرار است از عسل طبیعی برای بیماران دیابتی استفاده شود، باید در خرید عسل دقت ویژه ای به کار گرفته شود تا مشکلی پیش نیاید.
سخن آخر

خواص عسل طبیعی متنوع هستند که بسیاری از آنها هنوز به اثبات علم نوین نرسیده اند. این در حالی است که برخی از این خواص مورد تایید علم نوین بوده یا بحث هایی در رابطه با کیفیت مصرف عسل وجود دارد. در این مطلب تنها به 3 خاصیت اثبات شده از عسل طبیعی اشاره کردیم. در قسمت دوم این مطلب، به نکات بیشتری اشاره خواهد شد تا شما عزیزان بتوانید به اطلاعاتی در مورد خواص عسل پی ببرید.مطمئنا عسل طبیعی می تواند به عنوان یک جایگزین موثر برای شیرین کننده ها و حتی یک جایگزین مناسب برای بسیاری از داروهای شیمیایی و طبیعی به شمار رود؛ البته اگر آگاهی خود را نسبت به این ماده گرانقدر بالاتر ببریم.


عسل طبیعی چه فواید اثبات شده ای دارد؟ | قسمت دوم

منبع »  www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-honey