عسل اقاقیا و خواص آن
عسل اقاقیا توسط زنبورهایی تولید می شود که گل درخت اقاقیای سیاه را گرده افشان می کنند. این درخت بومی آمریکای شمالی و اروپا است.گفته می شود عسل تولید شده توسط این زنبورها دارای چندین خاصیت متفاوت برای بدن است. دانشمندان احتمال می دهند که این خواص بیشتر به آنتی اکسیدان های موجود در عسل باز می گردد.
عسل اقاقیا از شهد گل Robinia pseudoacacia گرفته می شود. به این درخت معمولاً اقاقیای سیاه یا درخت اقاقیای مصنوعی نیز گفته می شود. این عسل بی نظیر معمولاً با نام عسل اقاقیا در اروپا فروخته می شود. اما در برخی از کشورهای جهان آن را به نام های دیگری نیز می شناسند.
در مقایسه با عسل سنتی، رنگ این نوع عسل شفاف تر است و دارای رایحه ای مانند گل است. در واقع رایحه عسل اقاقیا بسیار دلپذیر و شیرین است .عسل اقاقیا مدت زمان طولانی تری به صورت مایع باقی می ماند و بسیار کندتر از عسل سنتی متبلور می شود. این خاصیت احتمالا با فروکتوز زیاد در این ماده ارتباط دارد. از آنجا که عسل اقاقیا تمایلی به جامد شدن ندارد، بسیار محبوب شده و گران تر از عسل سنتی نیز می باشد. مانند عسل سنتی، ۱ قاشق غذاخوری (۲۱ گرم) عسل اقاقیا حدود ۶۰ کالری و ۱۷ گرم قند را وارد بدن می کند. عسل اقاقیا شامل گلوکز، ساکارز و فروکتوز است. اما فروکتوز بیشتر از سایر قندها در این عسل یافت می شود.
از نظر ارزش غذایی این نوع عسل پروتئین، چربی و فیبر زیادی ندارد. از طرف دیگر حاوی مقدار کمی از چندین ویتامین و ماده معدنی مهم مانند ویتامین C و منیزیم است.نکته چشمگیری که در مورد عسل اقاقیا وجود دارد این است که ترکیبات گیاهی قدرتمندی مانند فلاونوئیدها در این نوع عسل یافت می شود که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کنند.
این نوع عسل را نه تنها می توانید در آشپزی استفاده کنید بلکه استفاده درمانی از آن نیز در برخی از کشورها بسیار مرسوم است. عسل تولید شده توسط این زنبورها نسبت به عسل سنتی خواص فراوانی و بی نظیری دارد. در ادامه به برخی از مهمترین خواص این نوع عسل اشاره می کنیم.
عسل اقاقیا سرشار از آنتی اکسیدان است
عسل اقاقیا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است که هر کدام از آنها می توانند دنیایی از خواص را برای بدن به همراه داشته باشند. آنتی اکسیدان ها از سلول های بدن در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کنند. به مرور زمان آسیب های ایجاد شده بر اثر حضور رادیکال های آزاد می توانند به ایجاد بیماری های مختلف کمک کنند.
فلاونوئیدها اصلی ترین آنتی اکسیدان موجود در عسل اقاقیا هستند. این در حالی است که تحقیقات نشان داده اند که رژیم های غذایی پر از فلاونوئیدها ممکن است خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی و انواع خاصی از سرطان را کاهش دهند.
این عسل حاوی بتاکاروتن نیز می باشد. اگرچه بتاکاروتن آن به اندازه فلاونوئیدهایش نیست. بتاکاورتن یک نوع رنگدانه گیاهی با خاصیت آنتی اکسیدانی قدرتمند است.خوردن مواد غذایی و مکمل های سرشار از بتا کاروتن با بهبود عملکرد مغز و سلامت پوست ارتباط دارند. یک مطالعه آزمایشگاهی حتی نشان داد که عسل اقاقیا به طور مؤثر گسترش سلول های سرطانی ریه را متوقف می کند.
عسل اقاقیا خواص ضد باکتری طبیعی دارد
بسیاری از خواص عسل اقاقیا به احتمال زیاد به فعالیت ضد باکتریایی آن مربوط می شود. عسل حاوی اجزای مورد نیاز برای تولید و آزاد کردن مقدار کمی پراکسید هیدروژن است. پراکسید هیدروژن نوعی اسید است که با تجزیه دیواره سلولی، باکتری ها را از بین می برد.
یک مطالعه نشان داد که عسل اقاقیا در برابر استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا، که دو نوع باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک محسوب می شوند؛ مؤثر است. این مطالعه نتیجه گیری کرد که پراکسید هیدروژن قدرتمندی که در این نوع عسل وجود دارد به احتمال زیاد مسئول ایجاد این خاصیت است.
عسل اقاقیا ممکن است به بهبود زخم کمک کند
از زمان های بسیار قدیم بشر از عسل برای درمان زخم ها استفاده می کرد. عسل اقاقیا به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی که دارد می تواند به بهبود زخم کمک کرده و از ایجاد آلودگی و عفونت باکتریایی جلوگیری کند.
علاوه بر این، این نوع عسل ضمن فراهم کردن یک سد محافظت کننده، محیط مرطوب که باب طبع رشد باکتری هاست را نیز کاهش می دهد. هر دو این فعالیت ها می توانند به بهبود زخم کمک کنند.آزمایشات حیوانی و آزمایشگاهی مختلف، با تأیید اثربخشی این خاصیت نشان داده اند که عسل اقاقیا بهبود زخم را تسریع می کند.
عسل اقاقیا ممکن است از ایجاد آکنه جلوگیری کرده و آن را درمان کند
شواهد علمی موجود توانسته اند توانایی عسل اقاقیا در مبارزه با آکنه را تایید کنند. البته هنوز مطالعات علمی محدودی در این زمینه وجود دارد. گفته می شود که کرم های ضد آکنه و لوسیون هایی که در بازار وجود دارند اکثرا حاوی ترکیبی از عسل اقاقیا و ترکیبات اسیدی این ماده هستند.
این نوع عسل به دلیل فعالیت ضد باکتریایی قوی خود می تواند از پوست در برابر باکتری ها محافظت کند. این خاصیت ممکن است باعث بهبود یا جلوگیری از شیوع بیماری های پوستی مانند آکنه شود.درنهایت تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا عسل اقاقیا یک درمان خانگی مؤثر برای آکنه می باشد یا خیر؟
اقدامات احتیاطی که باید در مورد استفاده از این نوع عسل بدانید
برای بیشتر افراد، استفاده خوراکی از این نوع عسل عوارضی ندارد. با این حال برخی از افراد ممکن است با مصرف این نوع عسل دچار عوارض شوند. به گروه های زیر توصیه می شود که با احتیاط از عسل اقاقیا استفاده کنند.
نوزادان. نوزادان با مصرف عسل ممکن است به بوتولیسم مبتلا شوند. این بیماری یک بیماری نادر ناشی از غذا است. بنابراین توصیه می شود که در برنامه غذایی کودکان زیر ۱ سال از هیچ نوع عسلی استفاده نکنید.
مبتلایان به دیابت. اگرچه تحقیقات انجام شده در مورد ارتباط عسل و دیابت نتایج متناقضی را نشان می دهند اما یادتان نرود که عسل قند طبیعی دارد. به مبتلایان به دیابت توصیه می شود که از عسل اقاقیا در حد اعتدال استفاده کنند. زیرا این ماده ممکن است بر روی قند خون تأثیر بگذارد.
مبتلایان به حساسیت. آنهایی که به زنبور یا عسل حساسیت دارند ممکن است با خوردن یا استفاده موضعی از عسل اقاقیا، علائم حساسیت را تجربه کنند. بنابراین به این افراد توصیه می شود که علاوه بر عسل معمولی از مصرف عسل اقاقیا نیز اجتناب کنند.
علاوه بر این، اگرچه عسل اقاقیا ممکن است دارای خواص زیادی برای بدن باشد؛ اما به خاطر داشته باشید که این ماده را نیز مانند هر نوع شیرین کننده دیگری، به دلیل کالری و قند زیاد باید در اعتدال استفاده کنید. مصرف بیش از حد شیرین کننده ها ممکن است به افزایش وزن و افزایش قند خون منجر شود و تأثیر منفی بر روی سلامت بدن داشته باشد.
نکته آخر
عسل اقاقیا که به نام عسل اقاقیای سیاه نیز شناخته می شود؛ از شهد گل Robudoia pseudoacacia مشتق می شود. این عسل دارای رنگی تقریباً شفاف و است و مدت زمان طولانی تری به شکل مایع باقی می ماند. عسل اقاقیا به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های قدرتمند ممکن است به بهبود زخم و بهبود آکنه کمک کند. با این حال برای حمایت از این خواص پیش بینی شده انجام تحقیقات علمی بیشتر ضروری است.