انواع عسل

همان طور که گل ها از لحاظ خواص ، اندازه، رنگ، شکل و بو با هم تفاوت دارند، شهد آن ها نیز متنوع است. در واقع رنگ و طعم انواع عسل دامنه ای به وسعت عطر و بوی گل ها دارد. عسل با داشتن این ویژگی بی نظیر طبیعی، از نظر غذایی و دارویی از سایر غذاها متمایز است.

 

طبقه بندی انواع عسل ها متناسب با منبع شهد گل ها
الف) عسل تک گل
زنبوران عسل شهد را از روی یک گل خاص جمع آوری می نمایند، مانند: عسل شبدر، عسل اقاقیا، عسل آفتابگردان
ب) عسل چند گل
زنبوران شهد را از روی چندین گل جمع آوری می کنند، مانند: عسلهای  کوهی، عسل مرکبات و انواع درختان مثمر و غیر مثمر

طبقه بندی انواع عسل ها متناسب با زمان تولید
الف) عسل بهاره مانند: عسل مرکبات و عسل اقاقیا و درختان میوه که زنبور در اوایل بهار جمع آوری می کند.
ب) عسل پاییزه که تولید آن از اواسط تابستان تا اوایل پاییز صورت می گیرد.

طبقه بندی انواع عسل ها  متناسب با منطقه تولید
مانندعسل دماوند و عسل کوهرنگ

طبقه بندی انواع عسل ها متناسب با رنگ عسل
عسل بی رنگ مانند: عسل اقاقیا
عسل زرد مانند: عسل اسپرس
عسل قرمز مانند: عسل آویشن

طبقه بندی انواع عسل ها  متناسب با نحوه تولید و استخراج
مانند: عسل مایع (شهد)، عسل کریستالیزه (شکرک زده)، عسل شان، مخلوط عسل مایع با عسل شان و عسل با موم که مخصوص کندوهای بومی است و به صورت تکه های خرد شده به فروش می رسد

انواع عسل
عسل طبیعی -
عسل تغذیه ای - عسل مصنوعی یا تقلبی
طبق تعاریف موجود در کشورهای پیشرفته و کشور ما (ایران)، عسل به شهد گل ها اطلاق می شود که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف آن را ساخته باشد.

- عسل طبیعی
این عسل کاملا طبیعی و سرشار از مواد غذایی و حیات بخش بوده و می تواند عمده نیازهای غذایی و دارویی را برطرف کند، زیرا که تمام عناصر و املاح و ویتامین های را که گل فراهم می کند و زنبور می پروراند و آن را قابل جذب در خون می سازد را دارا می باشد.
بیشتر زنبورداران چند شان عسل را از پاییز برای تغذیه بهاره ذخیره می کنند و این آسان ترین راه غذا دادن به زنبورها است و عسل مرغوب ترین غذایی است که میتوان در اختیار زنبورها قرار داد.

- عسل تغذیه ای
عسل به علت خواص بسیار زیاد و قیمت نسبتا بالایی که دارد همواره مورد توجه بوده است  گاهی اوقات زنبورداران اجباراً يا عمداً عسل را از تغذیه مصنوعی زنبوران با محلول آب و شکر و یا شیره انگور و توت تهیه می کنند، این عسل دارای عطر و طعم کمتری بوده ولی بسته به تجربه و تخصص زنبوردار و استفاده همزمان از شرایط طبیعی و گل و گیاه در فصول مختلف میتواند دارای حداقل ۵۰-۶۰ % خواص عسل طبیعی باشد.

- عسل مصنوعی یا تقلبی
ترکیباتی که بدون دخالت زنبور ساخته می شود و معمولا از قند نیشکر ، چغندر قند و میوه های شیرین، مانند: انگور ، خرما و ... در ساختن چنین عسل هایی استفاده می کنند.

تفکیک عسل تغذیه از عسل های ۱۰۰% طبیعی و عسلهای تقلبی با آزمایشاتی که در آزمایشگاه تخصصی عسل صورت میگیرد قابل اثبات میباشد.