رنگ بندی عسل ها


عسل های دارای رنگ تیره  :
عسلک ها دارای رنگ تیره ای هستند . عسلک ترنجبین ، عسلک شوکه ، عسلک گزو
عسل های تیره رنگ » عسل های پاییزه در مقایسه با عسل های بهاره رنگ تیره تری دارند
عسل های دیوخار ، آویشن ، سیاه دانه ، رازیانه ، گشنیز، زرشک ، عناب ، کنار ( در ابتدا روشن تر اما به تدریج تیره تر و در نهایت سیاه رنگ ) ، اغلب گیاهان تیره چتریان، عسل گل گندم ، عسل برازمبل ، عسل علف پرستو ، عسل گیاهان تیره نعناع ( البته استثنائاتی هم هست ).
عسل گیاهان تیره گل سرخ » البته عسل این گیاهان به میزان کمی است اما معمولا رنگ قهوه ای روشن هستند. همچون عسل گیلاس ، عسل آلبالو و عسل بادام و سیب.
به طور کلی عسل های چند گل در مقایسه با عسل های تک گل دارای رنگ تیره تری است.

عسل های روشن (  زلال آب گون تا زرد طلایی  )  :
عسل اقاقیا و عسل پنج انگشت ( فلفل بیابانی ، هندبید ، بنگرو ) : زلال و آب گون و هرچه غالبیت شهد این گیاه بیشتر عسل دارای رنگ روشن تر
عسل مرکبات » زرد روشن ( به تدریج رنگ عسل تیره تر شده )
عسل های تیره نیامداران » عسل خارشتر ، یونجه ، اسپرس (گاها تیره تر) ، انواع شبدر ، انواع یونجه ( شاه افسر زرد و سفید ) ، اغلب گون ها و ... دارای رنگ روشن بوده و از زرد روشن تا زرد طلایی متغییر است
عسل های  گیاهان تیره شب بو (کلزا، منداب و ...)  عشقه ، تمشک ، کلپوره ، آفتاب گردان و .. نیز دارای رنگ روشنی هستند.
عسل های تغذیه ای در مقایسه با عسل های طبیعی دارای رنگ روشن تری هستند و عسل های کاملا تغذیه ای دارای رنگ زرد روشن و شفاف و به اصطلاح " شیشه ای" هستند.
عسل های رس بسته در مقایسه با عسل های مایع دارای رنگ روشن تری هستند.
به طور معمول مدت زمان نگهداری و انبارداری باعث تیره تر شدن عسل میشود این ویژگی در عسل های کنار، مرکبات، یونجه و .. بسیار شاخص است.

به طور کلی رنگ عسل ها مرتبط با مواد معدنی و رنگدانه های طبیعی موجود در شهد است و اغلب عسل های تیره دارای مواد معدنی و ترکیبات رنگدانه طبیعی بیشتری هستند. اغلب رنگدانه های طبیعی موجود در عسل ماهیت فلاونوئیدی و پلی فنولی و .. دارند که این ترکیبات خاصیت دارویی ویژه ای به عسل می دهند و بیشتر خاصیت آنتی بیوتیکی و آنتی اکسیدانی عسل ها مرتبط با این نوع ترکیبات است و به همین دلیل عسل های تیره دارای خاصیت آنتی بیوتیکی و ضدسرطانی بیشتری هستند. عسل های تیره رنگ معمولا به این لحاظ ارجحیت دارند.

در مطالعات مشخص شده است که به طور مثال عسل مرکبات که دارای رنگ روشنی است در مقایسه با عسل های تیره رنگ خاصیت آنتی بیوتیکی و آنتی اکسیدانی کمتری دارند.
البته که هر نوع عسل طبیعی دارای خاصیت ویژه ای هستند و به طور علمی دقیق نمیشود گفت که یک عسل بر دیگری ارجحیت دارد اما می توان به این صورت گفت که خاصیت یک عسل از یک لحاظ بر عسل دیگری برتر است. به طور مثال عسل کنار در مقایسه با عسل مرکبات خاصیت ضدسرطانی به مراتب بیشتری دارد. اما عسل مرکبات ویتامین C بیشتری در مقایسه با عسل کنار دارد و به همین ترتیب.

منبع : مهندس بهزاد رفاهی