قفس های معرفی ملکه زنبور عسل
قفس معرفی ملکه، قفسی است که ملکه تخمریز آماده در داخل آن به کندوی جدید معرفی میشود.
معمولا کندوی جدید باید حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت بدون ملکه و یتیم مانده باشد تا پس از این مدت با حذف فرومنهای ملکه قدیمی شرایط برای پذیرش ملکه جدید مهیا شود. در صنعت زنبورداری از انواع گوناگون قفس معرفی ملکه استفاده میکنند.
قفس ارسال و معرفی ملکه
این نوع قفس ها برای فرستادن ملکه به مناطق گوناگون و نیز برای معرفی ملکه به کلنی استفاده میشود. زنبورداران معمولا کلنی مورد نظر را یک تا دو روز قبل از معرفی ملکه، یتیم میکنند و با تغذیه شربت و ایجاد شهد مصنوعی شرایط را برای پذیرش ملکه جدید مهیا میسازند. سپس قفس حاوی ملکه را میان دو قاب که دارای نوزاد بیشتر است قرار میدهند و زنبورهای کارگر کلنی پس از خوردن شیرینی ملکه، مسیر را باز و ملکه را آزاد میکنند. در غیر اینصورت سه تا پنج روز پس از معرفی باید ملکه را آزاد نمود.
قفس توری استوانه ای برای معرفی ملکه
این قفس ها از توریهای فلزی نمره هشت و در اندازههای گوناگون ساخته شدهاند. در هر اینچ این توریها تعداد هشت روزنه چهارگوش وجود دارد که امکان عبور زنبور از آنها وجود ندارد. این قفسها معمولا به شکل استوانهای بوده و قطر آنها ۳ سانتیمتر و طول آنها بین ۱۰ تا ۲۵ سانتی متر است و دو سر آن با چوب پنبه مسدود میشود. برای معرفی ملکه معمولا ملکه جدید را داخل آنها قرار میدهند و قفس را میان دو قاب میگذارند. در این روش پس از ۳ تا ۵ روز ملکه آزاد میشود.
قفس قابی معرفی ملکه
اندازه این قفسها در حد قابهای استاندارد می باشد و دو طرف آن با شبکه توری فلزی نمره هشت پوشانده شده است. ضخامت این قفس ها ۰/۶ تا ۰/۷ سانتیمتر است و فقط یک دریچه برای ورود و خروج ملکه در یکی از اضلاع آن وجود دارد که با چوب پنبه مسدود میشود. معمولا ملکه جدید را داخل این قفس قابی قرار میدهند و آن را میان دو قاب معمولی در وسط کندو مستقر میکنند. پس از ۳ تا ۵ روز با برداشتن چوب پنبه ملکه آزاد میشود.
قفس فشاری معرفی ملکه
این قفس برای اطمینان خاطر بیشتر از پذیرش ملکه در زمان معرفی آن به کار می رود. قطر این قفس ۱۰/۸سانتی متر و دارای لبه ای است که داخل پوکه فرو میرود. در این روش معرفی، قفس پلاستیکی فشاری که روی آن دریچهای برای خروج ملکه تعبیه شده است روی قاب شفیره و در محل شفیرههای تیره رنگ و نزدیک به تولد نصب می گردد، به طوری که زنبورهای کارگر به هیچ وجه امکان نفوذ به داخل آن را ندارند. برای استفاده از این قفس ابتدا ملکه را روی سطح شان قرار میدهند و سپس قفس را روی آن میگذارند و به داخل شان فشار میدهند.
البته می توان پس از نصب قفس فشاری روی قاب، دریچه آن و روزنه ورودی قفس حمل ملکه را باز کرد و روی دریچه قفس فشاری قرار داد و با تاریک نمودن قفس حمل ملکه، کارگران و ملکه را به داخل قفس فشاری هدایت نموده و سپس دریچه قفس فشاری را بست. معمولا پس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت که ملکه با کارگران هم بو میشود دریچه را باز میکنند تا ملکه به داخل کلنی هدایت شود.
در این روش نسبت به قفس های معمولی معرفی ملکه سطح بیشتری برای پخش فرومن و هم بو شدن وجود ارد. تولد کارگران جدید از شفیره های در حال تولد و اضافه شدن همراهان جدید برای محافظت و پذیرش ملکه از کارگران همان کند.، نهایتا امکان پذیرش ملکه را بالا میبرد. به همین جهت قفسهای فشاری در شرایط نامطلوب محیطی که امکان پذیرش ملکه جدید کم است بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند تا امکان پذیریش ملکه افزایش دهد.
منبع : پرورش ملکه زنبور عسل ( دکتر غلامحسین طهماسبی )