واکنش عجیب زنبورهای کارگر به ملکه جدید

تحقیقات دانشمندان لهستانی در رابطه با زنبورهای عسل نشان می‌دهد که زنبورهای کارگر نسبت به تغییر ملکه واکنش نشان می‌دهند و زمانی که با چشم انداز مسئولیت‌‌های جدید رو به رو می شوند رفتاری شبیه شورش از خود نشان می‌دهند.
دانشمندان لهستانی دریافته اند که زمانی که یک زنبور دختر به عنوان ملکه جایگزین مادر خود می شود، برخی از زنبورهای کارگر از نگهداری فرزندان ملکه سرباز می‌زنند. نتایج این تحقیقات در مجله زیست شناسی امروز (Current Biology) منتشر شده است.
میشل وویسچووسکی از موسسه علوم زیست محیطی در دانشگاه جاجیلونیان در لهستان ریاست این تیم تحقیقاتی را برعهده داشته است. مهاجرت جمعی زنبورهای عسل یک رخداد طبیعی است که طی آن ملکه و بخشی از زنبورهای کارگر جامعه زنبورها را ترک می کنند تا یک نقطه دیگر برای تجمع پیدا کنند، پیش از ترک لانه، ملکه چندین تخم می گذارد که یکی از آنها به ملکه جدید بارور تبدیل می‌شود.
زنبورهای کارگر همزمان با تغییر ملکه واکنش نشان می‌دهند
براساس توضیحات وویسچووسکی، در این شرایط زنبورهای کارگر به جای بزرگ کردن برادران و خواهرهای خود مجبور می‌شود خواهرزاده ها و برادرزاده‌های خود را بزرگ کنند که این امر روابط موثر جامعه آنها را کاهش می‌دهد و موجب می‌شود که زنبورهای کارگر بخواهند به جای مسئولیت پیش رو فرزندان خودشان را بزرگ کنند.
براساس گزارش بی‌بی‌سی، این دانشمندان اظهار داشتند که این مسئله صرفا یک تغییر رفتاری نیست بلکه تغییر بنیادین در زیست شناسی زنبورهای کارگر است.
واکنش زنبورهای کارگر به تغییر ملکه یک واکنش زیستی تلقی می شود تا رفتاری
برای تحلیل این تغییرات در زنبورها، این گروه یک جامعه زنبوری را به دو نیم تقسیم کردند که موجب شد در یکی از این جوامع ملکه ای وجود نداشته باشد، مسئله‌ای که درست پس از کوچ ملکه رخ می‌دهد. از سوی دیگر آنها وضعیت این زنبورها را در زمان کوچ طبیعی ملکه نیز بررسی کردند.
هر دو آزمایش نشان داد که پیش از آنکه ملکه جدید بر تخت بنشیند، این تغییرات در میان زنبورهای کارگر مشاهده می‌شود، آنها به جای غدد تولید غذا، از قدرت تخم‌گذاری برخوردار می‌شوند.

 

    

منبع : پرورش ملکه زنبور عسل ( دکتر غلامحسین طهماسبی )