پيوند زدن لاروها برای تکثیر ملکه
هر پرورش دهنده ملكه كه به طور جدي كار را دنبال ميكند به هر حال بايد از روش پيوندزدن استفاده نمايد. اما براي پرورش دهندگاني كه در سال تعداد اندكي ملكه احتياج دارند ميتوان به روشهاي متعددي مانند برش دادن كماني انتهاي قابها ، استفاده از دستگاه جنتر، افقي قرار دادن تعدادي از سلولها بر روي تيرك پيوند و... اشاره كرد.
اما تمام اين روش ها براي يك توليد تجاري دست و پا گير و غير حرفه اي ميباشد. پيوند زدن لاروها ( انتقال لارو به وسيله يك سوزن از سلولها به داخل فنجانك ها ) بر خلاف تصور ما چنانچه درست انجام گيرد هيچ گونه آسيبي به لارو نميرساند ، و نگراني ما در اين مورد بيهوده است.
چنانچه در بيرون آوردن لارو از سلول مشكل داريد، روشهاي زيادي وجود دارد كه سهولت برداشت لارو را امكان پذير مينمايد:
١- برش دادن سطح شان حاوي لاروها به منظور سهولت برداشت لارو.
٢- استفاده از يك منبع روشنايي مناسب كه حرارتي متصاعد نكرده و تمركز كافي را بر سطح كار داشته باشد. مناسبترين آنها لامپ هاي LED میباشد.
٣- استفاده از ذره بين هايي با بزرگ نمايي مناسب . ( اخيراً سوزن پيوندهايي دربازار موجود است كه داراي ذره بين هم ميباشند )
٤- استفاده از يك سوزن پيوند مناسب با سرسوزني حالت داده شده مثل سوزن پيوند سويسي كه داراي جادستي تخت بر روي انگشت اشاره باشد.
٥- تغذيه تحريكي كندوي مادري يا قراردادن شان حاوي لاروهايي كه قرار است لارو آنها برداشته شوند، يك روز قبل از پيوندزدن در كندوي پرستار ; از اين طريق لاروها ژله ي رويال بيشتري دريافت مي كنند و بهتر قابل برداشت مي باشند.
6- تأكيد مي نمايم با آماده سازي شرايط از قبل، بعد از غروب كامل آفتاب پيوند بزنيد كه اين موضوع پذيرش بيشتر فنجانك ها را در بر خواهد داشت.
معمولاً تأكيد ميشود كه قبل از انتقال لارو در فنجانك ها، از ژله ي رويالي كه ٣٠ درصد با آب مقطر رقيق شده استفاده كنيد تا لارو بر روي آن قرار گيرد.
هواي سرد نامناسب ( مثلاً اوايل ارديبهشت ماه ) در هنگام پيوندزدن آسيبي به لاروها نميرساند. اما هواي گرم و خشك كه داراي رطوبتي كمتر از ٥٠ درصد است ميتواند به لاروها آسيب برساند. در اينصورت بهتر است از روش پيوندزدن با ژله استفاده گردد. نه بدون ژله و با سوزن پيوند چيني. ( بهتر است از يك رطوبت سنج نيز استفاده نماييد)
منبع : کتاب پرورش و اصلاح نژاد کاربردی زنبورعسل - مهندس عطاییان