ترکیبات گرده گل
گرده اجرام زایای نر گیاهان محسوب میگردد. رنگ دانه گرده بستگی به گلی دارد که از آن تولید میشود.دانه گرده به رنگهای مختلف قرمز، زرد، بنفش و … دیده میشود. دانههای گرده مختلف دارای طعم متفاوتی میباشند. ترکیب شیمیایی گرده گل گونههای مختلف گیاهان متفاوت است ولی عمدتا متشکل از مقادیر مختلفی پروتئین، چربی، قندها، مواد معدنی، ویتامینها، مواد رنگی و مواد کمیاب میباشند.
مقدار چربی موجود در گرده گلها بین ۹ تا۲۰ درصد است. مقدار قندهای موجود در گرده گلها بین ۱۳ تا ۳۶ درصد است.
ویتامین های موجود در گرده گل عبارتند از B1 ،C ،B5 ،B3 ،B2 و بیوتین و مقدار کمی هم ویتامینهای A ،E ،D برای شناخت ارزش کیفی گرده گلهای مختلف مطالعاتی در رابطه با اثر گرده روی رشد و نمو، تولید ژله رویال، افزایش وزن، طول عمر و مقدار .غذای خورده شده توسط زنبورعسل انجام شده است
کربوئیدرات
گرده شامل قندهای احیا کننده (مخلوتی از دکستروز و لولز) میباشد حدود ۳۰ درصد این قندها را ممکن است زنبور به گرده بیافزاید زیرا دانههای گرده جمعآوری شده توسط دست یا وسایل مکانیکی دارای مقدار کمتری قند میباشند. میزان کربوئیدرات در دانه گرده تازه به طور متوسط ۳۱ درصد است. مهمترین قندهای گرده سوکروز، فروکتوز، گالاکتوز، مانوز،گزیلوز و نشاسته میباشند.
پروتئین
مقدار پروتئین گرده گل بستگی به گونه بین ۷ تا ۳۵ درصد و به طور متوسط حدود ۲۵ تا ۲۶ درصد می باشد. بیش از ۱۹ اسید آمینه در گرده وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد کل مقدار پروتئین و ۱۳ درصد وزن خشک آن را تشکیل میدهد. تمامی اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز انسان در ترکیب پروتئین دانه گرده وجود دارند.
ویتامینها
ویتامینها موادی هستند که برای رشد طبیعی موجودات زنده ضروری میباشند. به طورکلی ویتامینهای مختلفی در دانه گرده شناسایی شده است. فقدان آنها در رژیم غذایی باعث بروز بیماریهای مختلفی میشود.
ویتامینهای موجود در دانه گرده عبارتند از:
• پرو ویتامین A
• ویتامینهای گروه B
• ویتامین C
• ویتامین E
مواد معدنی
گرده گل از نظر مواد معدنی غنی بوده و دارای که حدود ۳ تا ۸ درصد وزن خاکستر آن را تشکیل میدهند. ۱۳ نوع ماده معدنی مختلف که برای رژیم غذایی انسان نیز ضروری هستند.
متداولترین عناصر موجود در دانههای گرده به ترتیب پتاسیم، فسفر، کلسیم، منیزیم، آهن، مس، منگنز میباشد.
آنزیمها
دانههای گرده از نظر میزان آنزیمها غنی میباشند. برخی از آنزیمهای موجود در دانه گرده عباتند از:
• آمیلاز
• کوزیماز
• دیسفراز
• هیدرولاز
• لاکتیک دهیدروژناز
• اکسیدوردوکتاز
• فسفاتاز
• ساکاراز