تفاوت در رنگ های عسل
عسل بر حسب اینکه متعلق به کدام منطقه و کدام گل باشد رنگش متفاوت است.
دامنه طیف رنگهای عسل از سفید به انواع زرد (زرد نارنجی، زرد مایلبه سبز طلایی)، کهربایی، عقیقی مایل به قرمز وحتی قهوهای متغیر است.
عسل اقاقیا به رنگ سفیدی میزند. عسل بهار نارنج زرد طلایی است. عسل جنگلهای مازندران زرد مایل به سبز، عسل آویشن عقیقی قرمز، عسل کاج جنگلهای اروپا متمایل به قهوهای میباشد.
همه اینها عسل خوب و طبیعی هستند اما به خاطر گلی که زنبوداران از آن تغذیه کرده اند رنگشان متفاوت است، پس این باور غلط است که عسل خوب رنگ تیره دارد.
رنگ،بو و طعم عسل تا حدودی به هم مربوط هستند در حالی که میتوان رنگ عسل را به طور علمی و دقیق اندازهگیری کرد، بو و طعم آن قضاوتی نظری است ولی به هر حال از نظر مصرفکننده خصوصیات مهمی میباشند. بسیاری از طعمهای عسل که در یک منطقه جالب و خوب تلقی میشود در منطقه دیگر ناپسند است.
عسل گندم سیاه و زیرفون ممکن است در یک منطقه بیشترین قیمت را داشته باشد اما در منطقه دیگر بازاری نداشته باشد. عسلی که ممکن است تصور شود مردم آن را نمیپسندند برای مصرف زنبور عسل نگهداری میشود.
عقاید و باورهای نادرست در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل
در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل و طرز تشخیص آنها از یکدیگر عدهای عقیده دارند عسل وقتی که متبلور، کدر و ته نشین گردد تقلبی است و عسل سالم طبیعی همیشه صاف و شفاف باقی میماند و وقتی که عسل خریداری شده پس از مدتی کدر و ته نشین (شکرکزده) شده، ناراحت شده و به فروشنده اعتراض میکنند. این هم از نظریهها و عقاید غلطی است که در کشور ما رایج است.
مصرف کننده ایرانی به ویژه تهرانیها عسل خوب، خالص وطبیعی را عسلی می دانند که رنگش کهربایی تیره یا همانند عقیق باشد، سفت بوده و اصطلاحا کش بیایید.
اگر ۲۴ساعت در یخچال گذاشته شود (شکرک) نزند. اگر قاشقی از ان برداشته شود قطراتی که سرازیر میشود به صورت باریکهای ممتد باشد و قطع نشود.
عدهای هم تکنیکهای خاصی را برای شناسایی توصیه میکنند که پایه و اساس آن معلوم نیست مانند کبریت گرفتن کنار عسل، ریختن چند قطره روی روزنامه و … هیچ کدام از این عقاید.
نظریات و تصورات ارتباطی با عسل از نظر طبیعی یا مصنوعی بودن و همچنین شکرک زدن ان نداشته و ندارد و از نظر عسل شناسان و علم تغذیه به طور کلی مردود است.
لازم به ذکر است که تشخیص عسل طبیعی و مصنوعی به کمک انگشت، قاشق و یا مزه ….غیر ممکن بوده و فقط به عهده ازمایشگاه میباشد.
ملاک انتخاب عسل خوب چیست؟
رشید زاده عسل شناس و زنبوردار نمونه کشورمان در این باره می نویسد: برای مصرف کننده یک راه بیشتر برای تشخیص عسل وجود ندارد، آن هم استفاده از ابزارهایی است که خداوند در اختیارش گذاشته است با چشمانش شکل ظاهری عسل را ارزیابی میکند، با بینی اش ان را بو میکند.
با زبانش ان را مزه مزه می کند اگر مجموعه باب طبعش بود. اگر عسل به خصوص عطر و طعم گلها را داشت این عسل. عسل واقعی(طبیعی) است و ارزش دارد که بهای ان را در حد معقول بپردازد.