آنچه باید د رمورد رنگ عسل طبیعی بدانیم

 

عوامل مختلفی بر رنگ عسل اثر می گذارد. هر کدام از این عوامل که برخی از آن ها طبیعی و برخی دیگر غیر طبیعی هستند، می توانند باعث تفاوت رنگ در عسل شوند.


احتمالا با این جمله زیاد مواجه شده اید که هرچه عسل رنگ تیره تری داشته باشد، بهتر است. یا رنگ عسل اگر قهوه ای باشد، تقلبی نیست؛ اما اگر رنگ آن شفاف  بود، احتمالا عسل تقلبی است. همه این موارد ادعایی بیش نیست و ممکن است اشتباه یا درست باشد. چون نه کیفیت عسل و نه تقلبی بودن آن را نمی توان از رنگ آن تشخیص داد. در واقع تفاوت رنگ عسل یکی از ویژگی های این ماده شگفت انگیز است، نه نشانه ای برای تشخیص کیفیت!

در قرآن کریم نیز در مورد رنگ عسل و وجود تفاوت در آن، صحبت شده است. اشاره به این موضوع در کتاب آسمانی چون قرآن، نشانه ای بر اهمیت تنوع رنگ عسل است و باید به آن توجه شود. فرقی نیم کند شما کدام رنگ عسل را بیشتر می پسندید، مهم این است که تفاوت خواص در عسل تک گل، رابطه مستقیمی با رنگ آن دارد. به همین علت است که رنگ عسل اقاقیا متمایل به سفید و شفاف است و در مقابل رنگ عسل سیاه دانه بسیار تیره! اما هر کدام خواص مختص خود را دارند و نمی توان گفت کدامیک بهتر است.

چه عواملی بر رنگ عسل اثرگذار است؟
عوامل مختلفی بر رنگ عسل اثر می گذارد. هر کدام از این عوامل که برخی از آن ها طبیعی و برخی دیگر غیر طبیعی هستند، می توانند باعث تفاوت رنگ در عسل شوند. در نتیجه به راحتی نمی توانید بگویید که چون این عسل رنگ تیره تری دارد، مربوط به گیاه آن است. بلکه عوامل دیگری نیز بر این موضوع اثر گذار هستند.

 *  رنگ شهد گل
قطعا اولین مورد، رنگ شهد گل است. عسل از شهد گل ساخته می شود و طبیعی است که اگر یک شهد در عسل غالب باشد، رنگ آن شهد نیز بر روی رنگ عسل اثر می گذارد. این موضوع را تنها در عسل های تک گل که به عسل های دارویی نیز مشهور هستند مشاهده می کنیم. به همین علت عسل های تک گل اصولا از نظر رنگ با یکدیگر تفاوت داشته و تنوعی از رنگ ها را تشکیل داده اند. پس هرچه شهد عسل کم رنگ تر باشد، عسل تک گل تولید شده از آن نیز کم رنگ تر است.

 *  میزان مواد معدنی
وجود مواد معدنی نیز در رنگ عسل اثرگذار است. بنا بر تحقیقات صورت گرفته، هرچه مواد معدنی موجود در عسل بیشتر باشد، رنگ عسل تیره تر می شود. البته این موضوع دلیلی بر پرخاصیت تر بودن عسل های پررنگ تر و بی خاصیت بودن عسل کمرنگ نیست؛ بلکه فقط میزان مواد معدنی در این دو نوع عسل متفاوت باشد. پس اگر برای درمان بیماری نیاز به ماده ای خوراکی دارید که از مواد معدنی غنی باشد، قطعا عسل های تیره تر بهتر هستند.

 *  میزان رطوبت
عامل مهم دیگری که بر روی رنگ عسل اثرگذار است، میزان رطوبت محیط است. این رطوبت ممکن است در محل کندو یا در محل نگهداری عسل بر رنگ آن اثر بگذارد. با کمی توجه می توانید به این موضوع پی ببرید که اصولا عسل های دشت و بیابان که رطوبت پایین تری دارند تیره تر و عسل های شمال ایران روشن تر هستند. البته مکان نگهداری نیز نقش مهمی در این موضوع دارد که نباید نادیده گرفته شود. اگر عسل در مکان های خشک نگهداری شود، رنگ آن به مرور تیره می شود.

 *  دمای محیط
دما نیز به عنوان یکی از عوامل خارجی تاثیرگذار بر رنگ عسل شناخته می شود. هرچه دمای محیط نگهداری بالاتر باشد، عسل تیره تر می شود. متاسفانه به دلیل علاقه مردم ایران به عسل های تیره تر، برخی از عرضه کنندگان عسل را در انبارهای کم رطوبت و گرم نگهداری می کنند تا رنگ آن تغییر کند. بعد از تغییر در رنگ، عسل هایی که رنگ تیره تری دارند را روانه بازار می کنند تا مورد اقبال بیشتری قرار گیرد. پس این عامل محیطی ربطی به کیفیت عسل ندارد و به مرور زمان ممکن است هر عسلی تیره تر شود.

*  مدت نگهداری
عسل ب
ا گذشت زمان ممکن است تیره شود. سرعت تغییر رنگ‌عسل به محل و نوع نگهداری آن بستگی دارد. حرارت و رطوبت باعث زودتر تیره شدن عسل می‌‎شود. اگر عسل را در ظرف شیشه‌‎ای و در جای تاریک و خشک نگهداری کنید عسل، رنگ‌ خود را حفظ خواهد کرد.

* ظروف نگهداری
عسل دارای خاصیت اسیدی بوده و نگهداری و بسته بندی آن در ظروف فلزی و قلیایی بسیار خطرناک است؛ زیرا اسید موجود در عسل موجب خوردگی فلزات می شود و بعد با مواد قندی عسل مخلوط می شود و روی کیفیت و همچنین رنگ عسل تاثیر می گذارد. سالم ترین روش نگهداری عسل در حجم کم ظروف شیشه ای، لعابی یا سفالی است.

- دو مورد آخر توسط مدیر سایت بر مطالب موخذ اصلی اضافه شده است

طعم و خواص عسل با رنگ آن چه رابطه ای دارد؟
اگر رنگ عسل به دلیل شرایط محیطی تغییر نکرده باشد، طعم و خواص عسل بسته به رنگ عسل ممکن است متفاوت باشد. البته ممکن است دو عسل با رنگ متفاوت اما از یک گیاه خاص، تنها به دلیل شرایط نگهداری رنگ متفاوتی داشته باشند. در چنین شرایطی خبری از تفاوت خاصیت و طعم نیست.

با توجه به این موضوع که عموما عسل های تک گل با رنگ تیره هم مواد معدنی بیشتری دارند و هم گلوکز و فروکتوز کمتر، در نتیجه طعم آن ها کمتر شیرین است. افرادی که از شیرینی عسل خوششان نمی آید، بهتر است بیشتر از عسل های تیره استفاده کنند. عسل های روشن تر اما شیرین تر هستند اما طعم ملایمی دارند. ناگفته نماند که عسل های روشن زودتر از عسل تیره متبلور شده و اصطلاحا شکرک می زنند.

در مورد خاصیت عسل و تاثیر رنگ بر روی آن، همانطور که گفته شد وابسته به نوع گیاهی است که زنبور از شهد آن نوشیده است. طبیعی است که عسل اقاقیا که رنگ بسیار روشنی دارد، خواص مخصوص به خود را دارد که ممکن است در عسل های تیره وجود نداشته باشد. به همین علت است که به عسل تک گل، عسل دارویی یا درمانی نیز گفته می شود. هر نوع عسل تک گل با رنگ طبیعی خود، خواص مختص به خود را دارد.

عسل با چه رنگی خریداری کنیم؟
حالا که با رنگ عسل و موارد تاثیرگذار بر روی آن آشنا شدید، بهتری می توانیم به این سوال پاسخ دهیم. اگر از طبیعی بودن عسل اطمینان دارید، اصلا مهم نیست عسل چه رنگی دارد. باید خواص عسل تک گل را مطالعه کنید و با توجه به نیازی که دارید، خرید خود را انجام دهید. اصلا لازم نیست به رنگ عسل طبیعی دقت کنید، بلکه خواص هر عسل را با دقت مورد بررسی قرار دهید.

قطعا اگر نیاز بدن شما به مواد معدنی، اسیدها و انتی اکسیدان ها بیشتر باشد، بهتر است عسل های مایل به تیره را انتخاب کنید. با این حال این دلیلی بر عدم تاثیرگذاری عسل با رنگ روشن بر تامین مواد معدنی و دیگر نیازهای بدن شما نیست. بیخیال ظاهر عسل شوید و به خواص آن بنگرید. باور کنید عسل با هر رنگی، معجزه می کند. خوردن عسل را جدی بگیرید.