1531565-51654
1404/08/03
25113
5
(2)
عسل کریستالیزه یا رس بسته
زمان مطالعه : 6 دقیقه
عسل خامه‌ای، ساخته شده از عسل کریستالیزه شده با کریستال‌های ریز، بافتی نرم و صاف دارد. خواص ضدباکتریایی، پروبیوتیک و آنتی اکسیدانی آن گلو درد، سرفه، گاستریت و مشکلات پوستی را بهبود می‌بخشد. برای حفظ فواید، باید خام و غیرپاستوریزه باشد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
1 نفر این پست را پسندیدند
علامت گذاری مقاله

عسل خامه‌ای؛ روش تهیه و فواید آن

عسل خامه‌ای نوعی عسل فرآوری شده است که از عسل مایع کریستالیزه شده تهیه می‌شود. این عسل دارای قوام نرم و صاف است که روی زبان حس خوشایندی دارد، در مقابل عسل کریستالیزه شده طبیعی که خشن و زبر است. این عسل همچنین به نام‌های عسل هم زده، چرخانده شده، تنظیم شده، کره عسل یا فوندانت شناخته می‌شود، نام‌هایی که به روش تولید آن اشاره دارند و نشان دهنده قوام غلیظ، نرم، خامه‌ای و کره مانند آن هستند – اما همه این‌ها یک محصول یکسان هستند.

در ادامه، نحوه تولید عسل خامه‌ای، چگونگی تهیه آن در خانه، افزودن طعم دهنده‌ها به آن و فوایدی که برای مصرف کنندگان دارد، توضیح داده شده است.

 عسل خامه‌ای چیست؟

عسل خامه‌ای نوعی عسل کریستالیزه شده فرآوری شده است. همان طور که از نامش پیداست، عسلی است با بافتی شبیه خامه. به طور معمول، عسل در ابتدا مایع است، اما پس از مدتی کریستالیزه می‌شود، که یک فرآیند کاملاً طبیعی است (انواع مختلف عسل در بازه‌های زمانی متفاوتی کریستالیزه می‌شوند).

وقتی عسل خام به صورت طبیعی کریستالیزه می‌شود، قندهای موجود در آن کریستال‌های بزرگی تشکیل می‌دهند که بافتی خشن‌تر و زبر به آن می‌دهند و آن را به حدی سفت می‌کنند که برداشتن آن از ظرف برای خوردن دشوار می‌شود. افزودن کریستال‌های قندی ریزتر به عسل مایع، فرآیند کریستالیزاسیون را آغاز می‌کند، اما به جای تشکیل کریستال‌های قندی بزرگ که بافتی خشن و زبر ایجاد می‌کنند، عسل کریستال‌های کوچک‌تر و ریزتری تشکیل می‌دهد که قوامی نرم و صاف به آن می‌بخشد.

 عسل خامه‌ای چگونه تولید می‌شود؟

اگر کنجکاو هستید که عسل خامه‌ای چگونه تهیه می‌شود، باید بدانید که فرآیند آسانی نیست. در محیط صنعتی، عسل مایع خام پاستوریزه و فیلتر می‌شود تا ناخالصی‌ها (از جمله عناصر مفید مانند موم زنبور، دانه‌های گرده یا ذرات پروپولیس) حذف شوند. پاستوریزاسیون هم برای کمک به عبور عسل از سیستم‌های فیلتراسیون ریزتر انجام می‌شود تا محصولی شفاف‌تر به دست آید و هم برای از بین بردن میکروارگانیسم‌های طبیعی مانند مخمرها به منظور جلوگیری از تخمیر و فساد. پس از آن، عسل خنک می‌شود.

سپس یک آغازگر یا دانه (starter/seed) اضافه می‌شود تا فرآیند کریستالیزاسیون آغاز شود. این آغازگر در واقع عسل خامه‌ای است. آغازگر به خوبی با عسل مایع مخلوط می‌شود تا کریستال‌های ریز آن در سراسر عسل مایع پخش شده و فرآیند کریستالیزاسیون را تحریک کنند.

با توجه به اینکه کریستال‌های آغازگر کوچک و ریز هستند، بقیه عسل مایع نیز از همین الگو پیروی کرده و به صورت کریستال‌های مشابهی کریستالیزه می‌شود، که نتیجه آن محصولی نرم، خامه‌ای و قابل گسترش است. طبق روش دایس (Dyce method)، عسل بهتر است در دمای حدود ۱۴ درجه سانتی‌گراد طی فرآیند جامد شدن نگهداری شود تا تشکیل کریستال‌ها تشویق شود. نسبت عسل خامه‌ای به عسل مایع پاستوریزه از ۱:۱ تا ۱:۱۰ متغیر است، بسته به عوامل مختلف.

برای محصولی طبیعی‌تر که از نظر خواص و فواید سلامتی بیشتر شبیه عسل خام باشد، از پاستوریزاسیون اجتناب می‌شود. عسل مایع خام صاف می‌شود تا ناخالصی‌های بزرگ‌تر حذف شوند (صاف کردن نیازی به پاستوریزاسیون ندارد). سپس یک آغازگر عسل خامه‌ای اضافه می‌شود تا کریستالیزاسیون را تحریک کند (معمولاً ۱ واحد عسل خامه‌ای به ۱۰ واحد عسل مایع خام).

آغازگر به خوبی مخلوط شده و کل محصول به طور منظم هم زده می‌شود، در حالی که در دمایی بین ۱۳ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد (دمای خنک‌تر تشکیل کریستال و جامد شدن را تشویق می‌کند) نگهداری می‌شود. تهیه عسل خامه‌ای به این روش بین ۴ روز تا ۱ هفته طول می‌کشد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله « راهنمای نگهداری عسل خام و جلوگیری از کاهش کیفیت آن » را مطالعه کنید 🌷

 آغازگر/دانه عسل خامه‌ای چیست؟

آغازگر یا دانه عسل خامه‌ای در واقع همان عسل خامه‌ای است. این ماده با قوامی نرم مشخص می‌شود که نتیجه کریستال‌های قندی کوچک و ریز است، کوچک‌تر و ریزتر از کریستال‌هایی که به طور طبیعی در عسل در نتیجه کریستالیزاسیون طبیعی ایجاد می‌شوند. افزودن آغازگر یا دانه به عسل مایع، کریستالیزاسیون را تحریک کرده و به عنوان نوعی قالب برای شکل‌دهی به کریستال‌های جدیدی که تشکیل می‌شوند عمل می‌کند.

 چگونه عسل خامه‌ای را در خانه تهیه کنیم

  • به عسل مایع خامی نیاز دارید که به هیچ وجه فرآوری نشده باشد (دست نخورده، فیلترنشده – فیلتراسیون معمولاً شامل پاستوریزاسیون است) و یک آغازگر. می‌توانید بسته آغازگر عسل خامه‌ای یا دانه را خریداری کنید، یا خودتان آغازگر را بسازید.
  • برای ساخت آغازگر، یا یک شیشه عسل کریستالیزه شده بخرید یا از یکی که در خانه دارید استفاده کنید. عسل کریستالیزه شده را آسیاب کنید تا ریزترین کریستال‌های ممکن را به دست آورید. می‌توانید از هاون و دسته سنگی یا یک غذاساز ساده استفاده کنید (فقط مطمئن شوید که مقدار کمی را در هر بار آسیاب کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید و به لوازم آشپزخانه‌تان آسیب نرسانید).
  • آغازگر را به نسبت ۱:۱۰ به عسل مایع خود اضافه کرده و خوب هم بزنید. سپس در دمای حدود ۱۴ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید. به یاد داشته باشید که آن را به طور منظم هم بزنید تا قوام مورد نظر به دست آید.
  • ممکن است بین یک هفته تا ۳-۴ هفته طول بکشد تا عسل خامه‌ای خود را در خانه تهیه کنید.
  • در پایان فرآیند، عسل کدر شده و رنگ روشن‌تری پیدا می‌کند. مدت ماندگاری آن بستگی به میزان علاقه شما به آن دارد (بخوانید: چقدر سریع آن را می‌خورید)، اما در محیط خنک و در ظرف دربسته که رطوبت محیط را جذب نکند، باید مدت طولانی دوام بیاورد.

اگرچه تهیه عسل خامه‌ای با آغازگر در خانه ممکن است، نتایج ممکن است با عسل خامه‌ای خریداری شده از فروشگاه متفاوت باشد، بسته به نوع عسل، کیفیت آغازگر، کنترل دما و سایر عوامل. نوع عسل مهم است زیرا زمان کریستالیزاسیون توسط نسبت قندهای فروکتوز به گلوکز تعیین می‌شود ، محتوای گلوکز بالاتر باعث کریستالیزاسیون سریع‌تر عسل می‌شود (معمولاً در اکثر عسل‌ها فروکتوز بیشتر از گلوکز است، اما انواع با مقادیر برابر فروکتوز و گلوکز نیز وجود دارند).

بافت و قوام محصول نهایی همچنین می‌تواند تحت تأثیر محتوای آب طبیعی عسل، دمای نگهداری و کیفیت آغازگر (برای آغازگرهای خانگی) قرار گیرد. شکایات رایج از افرادی که برای اولین بار عسل خامه‌ای درست می‌کنند این است که عسل خامه‌ای‌شان بیش از حد نرم، بیش از حد سفت، بیش از حد خشن یا بیش از حد زبر است. ممکن است چند تلاش لازم باشد تا محصولی که می‌خواهید به دست آورید، اما تا آن زمان باید روش تهیه عسل خامه‌ای در خانه را به کمال رسانده باشید.

 چگونه عسل خامه‌ای طعم‌دار تهیه کنیم

همان مراحل بالا را دنبال کنید. هنگامی که به قوام مورد نظر رسیدید، می‌توانید طعم‌های مختلفی اضافه کنید. گزینه‌های محبوب شامل دارچین، لیمو، پرتقال، تمشک، توت فرنگی، زغال اخته و غیره هستند. می‌توانید از دارچین خشک و پودری، تمشک و غیره، پوست پرتقال یا لیمو ریز آسیاب شده، یا شربت‌ها استفاده کنید، اما بدانید که هر ماده مبتنی بر آب قوام عسل را تغییر داده و احتمالاً باعث فساد سریع‌تر می‌شود.

به طور جایگزین، می‌توانید طعم‌هایی مانند آویشن، اسطوخودوس، رزماری و غیره را به یک عسل تک‌گلی خام اضافه کنید، منتظر کریستالیزه شدن آن بمانید و سپس از آن به عنوان آغازگر استفاده کنید ، اگرچه عطرها در محصول نهایی احتمالاً ملایم خواهند بود.

عسل کریستالیزه یا رس بسته

 فواید و کاربردهای عسل خامه‌ای

بسته به نحوه تولید، ممکن است تفاوت‌های زیادی بین عسل خامه‌ای و عسل مایع از نظر خواص، کاربردها و فواید سلامتی وجود داشته باشد. عسل خامه‌ای تولید شده تجاری احتمالاً پاستوریزه شده است و پاستوریزاسیون عناصر مفید را از بین برده و محتوای ویتامین و مواد معدنی را کاهش می‌دهد، و اساساً عسل را به یک پخش شونده قندی بدون فواید یا کاربردهای قابل توجه تبدیل می‌کند.

عسل خامه‌ای خام گواهی شده باید تمام خواص محصول اصلی را حفظ کرده و همان دامنه فواید و کاربردها را ارائه دهد:

  • خواص تسکین دهنده: التهاب و درد ناشی از گلو درد را آرام می‌کند.
  • آرام کننده سرفه: در عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی و حتی سرفه ناشی از رفلاکس اسید معده.
  • تسکین سوزش سر دل: درد و حس سوزش گلو ناشی از بازگشت آب معده را تسکین می‌دهد.
  • مفید برای گاستریت: خواص تسکین دهنده طبیعی و چگالی آن به بهبود مخاط معده کمک می‌کند. انواع خاصی مانند عسل مانوکا به ویژه برای گاستریت مناسب هستند.
  • خواص ضدباکتریایی و ضدعفونی کننده: با فواید برای بهبود زخم – عسل اسیدی است، با pH پایین، به طور طبیعی به دلیل محتوای قند بالا و آب پایین غلیظ است و حاوی عناصر ضدمیکروبی مانند هیدروژن پراکسید و متیل گلیوکسال است که رشد میکروب‌ها را مهار می‌کنند.
  • فواید برای پوست: لایه برداری ملایم و خواص ضدمیکروبی را فراهم می‌کند، رنگ پوست ناهموار را یکنواخت کرده، تولید سبوم را تنظیم می‌کند و اثر آبرسانی و روشن کننده دارد.
  • خواص پروبیوتیک: سلامت گوارش را ارتقا می‌دهد.
  • افزایش قند خون: برای هیپوگلیسمی غذای خوبی است.
  • خواص ضدویروسی، ضدقارچی و آنتی اکسیدانی: دارد.
165465465484-156546546541

از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.

⭐️ به مقالات ما امتیاز بدهید! با دادن ستاره، نظرتان را ثبت کنید و به دیگر بازدید کنندگان کمک کنید تا بهترین مقالات را سریع‌تر پیدا کنند.

برای دیدن مقاله اصلی اینجا کلیک کنید

ترجمه این مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

این پست چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 2

تاکنون هیچ رأیی ثبت نشده است! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می‌دهد.

1 دیدگاه دربارهٔ «عسل خامه‌ای؛ روش تهیه و فواید آن»

  1. برای عکاسی غذا، عسل خامه‌ای با رنگ کدر و بافت نرم برای تزئین دسرها عالیه. حس طبیعی به عکس‌هام می‌ده. مقاله درباره تغییر رنگ در عسل های رس بسته دقیق بود

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا
از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم

لطفا خطاهای علمی و نگارشی مقاله مطالعه شده خود را به ما اطلاع دهید تا در صورت تایید بررسی،اصلاح و بروزرسانی گردد،به جهت تسهیل تنها عنوان و توضیحات گزارش ضروری می باشد.

/* جاوااسکریپت برای مخفی کردن */