خواص عسل یونجه: فواید سلامتی و مصارف
عسل یونجه، که به عسل لوسرن نیز معروف است، نوعی عسل است که از شهد و گرده گلهای گیاه یونجه تهیه میشود. گیاه یونجه هم خانواده حبوبات است که با لوبیا و نخود خویشاوندی دارد و عمدتاً بهعنوان خوراک با پروتئین بالا برای دامها استفاده میشود. عسل بهدستآمده از گلهای این گیاه، گونهای پرطرفدار با فواید سلامتی چشمگیر است. این عسل دارای اثر پیشبیوتیکی، خواص ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی، فواید ضدآکنه، کمک به حفظ سطح طبیعی قند خون، مدیریت هیپوگلیسمی (افت قند خون) و یک درمان طبیعی عالی برای مشکلات پوستی، سرفه و گلو درد است.
با وجود اینکه یونجه عمدتاً بهعنوان منبع غذایی برای حیوانات اهلی استفاده میشود، این گیاه برای مصرف انسانی نیز کاربرد دارد. جوانههای بذر یونجه و عسل یونجه بهطور خاص برای مصرف انسان تولید میشوند. جوانههای یونجه منبع غنی از مواد مغذی ضروری مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، ویتامینهای K، C و فولات، همچنین ویتامینهای B1، B2، B3 و B5، آنتیاکسیدانهای کاروتنوئیدی و کلروفیل هستند.
فواید عسل یونجه
تحقیقات نشان میدهد که این گیاه منبعی برای ویتامینهای D2 و D3 است (جداسازی و شناسایی ویتامینهای D2 و D3 از مدیکاگو ساتیوا (گیاه یونجه)، آرشیو بیوشیمی و بیوفیزیک). عسل یونجه یک غذای مغذی و راهحلی طبیعی و فوقالعاده برای مشکلات مختلف سلامتی از جمله مسائل پوستی، مشکلات گوارشی و عفونتهای تنفسی است.
عسل یونجه چه ظاهری دارد؟
این نوع عسل بهصورت مایع، رنگی شفاف و کهربایی روشن دارد، اما هنگام کریستالیزه شدن به رنگ بژ ملایم و مات تبدیل میشود. در مقایسه با زمان متوسط کریستالیزه شدن اکثر انواع عسل، عسل یونجه نسبتاً سریع جامد شده و کریستال تشکیل میدهد.
پیشنهاد میکنیم مقاله « آیا بیماران دیابتی می توانند عسل مصرف کنند؟ » را مطالعه کنید 🌷

چرا عسل یونجه سریعتر کریستالیزه میشود؟
به دلیل محتوای گلوکز بالاتر آن. عسلهایی با محتوای فروکتوز بالاتر (مانند عسل اقاقیا) کندتر کریستالیزه میشوند، اما شرایط نگهداری نیز میتواند در سرعت کریستالیزاسیون نقش داشته باشد. با این حال، کریستالیزه شدن به معنای خراب شدن عسل نیست؛ تنها باعث سفتتر شدن آن و دشواری نسبی در پخش کردن روی نان میشود.
عسل یونجه چه طعم و بویی دارد؟
بهطور کلی، عسل یونجه خیلی شیرین نیست و طعم قویای هم ندارد. این عسل طعمی ملایم و شیرین دارد و بوی مشخص و پایهای عسل را حفظ میکند. اگر فرآوری یا فیلتر نشود، ممکن است رایحههای ملایمی از علف، گیاهان دارویی یا ادویهای و عطر گلی بسیار ضعیفی داشته باشد. به دلیل طعم ملایمش، عسل یونجه برای آشپزی ترجیح داده میشود. با این حال، همچنان عسل است و حاوی مقدار زیادی قند (هرچند طبیعی) است و گرم کردن آن میتواند منجر به تشکیل متابولیتهای ثانویه بالقوه سرطانزا شود.
فواید عسل یونجه چیست؟
عسل بهطور کلی بسیاری از خواص و ویژگیهای تغذیهای گیاه مبدأ خود را حفظ میکند، اما آنچه آن را سالم میسازد، نقش زنبورهای عسل است که با افزودن خواص و عناصر مفید منحصربهفرد، ترکیب آن را بهبود میبخشند. در ادامه، ۷ فایده و کاربرد شگفتانگیز عسل یونجه آورده شده است:
1. خواص ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی
مانند همه عسلها، عسل یونجه نیز حاوی مقادیر متفاوتی از یک ضدمیکروب طبیعی به نام هیدروژن پراکسید است. هیدروژن پراکسید از تعامل بین قند گلوکز و آنزیمی از زنبورهای عسل به نام گلوکز اکسیداز تولید میشود. علاوه بر این، عسل به دلیل اسیدی بودن، محیطی نامناسب برای رشد باکتریها ایجاد میکند و این یکی دیگر از دلایل ضدباکتریایی بودن آن است. همچنین، رطوبت کم و چگالی بالای آن مانند سدی در برابر رشد باکتریها عمل میکند. خاصیت ضدعفونیکننده به معنای مهار رشد باکتریها و خاصیت ضدباکتریایی به معنای مهار رشد و نابودی باکتریهای بیماریزا است.
در حال حاضر، بانداژهای مبتنی بر عسل در حال توسعه هستند. دلیل اثربخشی این بانداژها در خواص ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی عسل نهفته است که هم رشد باکتریها را مهار میکند و هم بهبود سریعتر زخمها را تسهیل میکند. علاوه بر این، مصرف عسل در دمنوشهای گیاهی یا بهتنهایی میتواند علائم سرماخوردگی، آنفلوآنزا و سایر عفونتهای تنفسی را بهبود بخشد. عسل نهتنها گسترش باکتریها را محدود کرده و بار باکتریایی را کاهش میدهد، بلکه لایهای محافظ روی پوشش گلو ایجاد میکند که به بازسازی و بهبودی آن کمک کرده و ناراحتی را کاهش میدهد.

2. اثر تسکیندهنده
چگالی و ترکیب عسل یونجه امکان تشکیل لایهای محافظ روی غشاهای مخاطی ملتهب را فراهم میکند که به بهبودی و بازسازی آنها کمک میکند. این عسل یک درمان طبیعی است که به تسکین سرفه و کاهش تحریک گلو کمک میکند. اگر روزی را در هوای سرد و بادی بیرون سپری کنم یا گلو دردم، ترجیح میدهم چند بار در روز یک قاشق غذاخوری عسل خام مصرف کنم تا تحریک را آرام کند.
من عسل خام را ترجیح میدهم و همیشه از گرم کردن آن اجتناب میکنم، زیرا گرما میتواند منجر به تشکیل متابولیتهای خطرناک شود. همچنین، تا یک ساعت پس از مصرف عسل از خوردن یا نوشیدن چیزی خودداری میکنم. اگر بخواهم چایم را با عسل شیرین کنم، همیشه صبر میکنم تا دمای آن به دمای اتاق یا ولرم برسد. این به این دلیل است که گرما ترکیب عسل را تغییر داده و ترکیبات مفید آن را از بین میبرد. در نهایت، عسل یونجه میتواند پوشش معده تحریکشده را آرام کند و بنابراین برای گاستریت مفید است.
3. اثر پیشبیوتیکی طبیعی
تحقیقات آزمایشگاهی نشان میدهد که عسل یونجه میتواند رشد چندین باکتری مفید روده، از جمله بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، بیفیدوباکتریوم اینفانتیس، بیفیدوباکتریوم بروه، بیفیدوباکتریوم لونگوم و بیفیدوباکتریوم آدولسنتیس را تشویق کند (ترکیب کربوهیدراتی عسل از منابع مختلف گل و تأثیر آنها بر رشد باکتریهای انتخابشده روده).
به عبارت دیگر، این عسل اثر پیشبیوتیکی طبیعی دارد و باکتریهای خوب موجود در دستگاه گوارش را تغذیه کرده و سلامت گوارشی را تقویت میکند. توجه: این عسل پروبیوتیک مانند ماست نیست، زیرا حاوی باکتریهای زنده مفید نیست، بلکه باکتریهای موجود را تغذیه میکند.
4. ماسک پوستی فوقالعاده
بر اساس تجربه، انواع عسل با رنگ روشن مانند یونجه یا اقاقیا برای یکنواخت کردن رنگ پوست و ایجاد اثر روشنکنندگی عالی هستند. همچنین، پوست را درخشان کرده و با تیرگی مقابله میکنند. ماسکهای عسل همچنین به باز کردن منافذ پوست کمک کرده و اثر قابض ملایمی دارند. من همچنین متوجه شدهام که استفاده مداوم از آنها میتواند از بروز آکنه جلوگیری کند. من عسل خام و گرمنشده را روی صورت تمیز میمالم، حدود ۲۰ دقیقه صبر میکنم، سپس با آب ولرم میشویم.
5. اثر انرژیزا و مغذی
این عسل ترکیب منحصربهفردی دارد که سرشار از آنزیمهای طبیعی، ویتامینها، مواد معدنی، کربوهیدراتها و عناصر دیگر با فواید متنوع است که بهطور غیرمستقیم به سلامت ما کمک میکند. عسل یونجه به پیشگیری از هیپوگلیسمی و بهبود اشتها کمک میکند، اما در مقایسه با ویتامین C در این زمینه ضعیفتر است (ویتامین C بهترین درمان برای کاهش اشتها است).
همچنین جایگزین خوبی برای شکر تصفیهشده و شیرینکنندههای مصنوعی است، هرچند نباید عسل را گرم کرد. گرچه این کار تأثیر منفی فوری بر سلامت ندارد، اما این عادات بهتدریج اثرات منفی خود را نشان میدهند.

6. منبع آنتیاکسیدانها
عسل یونجه حاوی انواع ترکیبات آنتیاکسیدانی، بهویژه فلاونوئیدها، است. آنتیاکسیدانها از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، معروف به استرس اکسیداتیو، محافظت میکنند. نشان داده شده که استرس اکسیداتیو میتواند عملکرد طبیعی سلولها را مختل کرده و باعث آسیب و التهاب شود که ممکن است بهمرور زمان به بیماریهای مزمن منجر شود. یکی از روشهای مورد علاقه من برای لذت بردن از عسل یونجه، ریختن یک قاشق غذاخوری از آن روی ۱۰۰ گرم ماست ساده است. تضاد بین شیرینی ملایم عسل و اسیدیته و طعم کمی ترش ماست را خوشمزه و تازهکننده میدانم.
7. اثر ادرارآور و سمزدایی احتمالی
مهم است که روشن شود سمزدایی چیست. یک غذا نمیتواند بهصورت جادویی عملکرد بدن را به عهده گرفته و سیستم ما را از سموم انباشتهشده ناشی از سالها انتخابهای ناسالم غذایی و سبک زندگی پاکسازی کند. اینگونه کار نمیکند. اما انتخاب غذاهای مناسب، که تا حد ممکن به حالت طبیعی خود نزدیک باشند (مثلاً فرآورینشده)، میتواند به بدن کمک کند تا بهطور بهینه عمل کند و وظایف خود، از جمله سمزدایی، را انجام دهد.
برای پاکسازی بدن از سموم، به یک کبد سالم و دو کلیه سالم نیاز داریم و وظیفه ما حمایت از عملکرد آنها با رژیم غذایی سالم و سبک زندگی درست است. عسل یونجه در این زمینه گزینه خوبی است.
عسل یونجه و واکنشهای آلرژیک
هر چیزی که حاوی گرده باشد، میتواند برای افرادی با سیستم ایمنی بیشفعال که حتی عناصر خنثی مانند گرده را بهعنوان عوامل بیماریزا تشخیص میدهند، منبع آلرژن باشد. عسلها بهطور کلی تا حدی گرده دارند. مقدار گرده موجود، پتانسیل آلرژیزایی یک نوع عسل را تعیین میکند. برای مثال، عسل اقاقیا حدود ۱۵٪ گرده دارد که باعث میشود نسبت به انواع دیگر کمتر آلرژیزا باشد.
با این حال، اگر میدانید به گرده گیاه خاصی مانند اقاقیا، یونجه، شکوفههای گیلاس یا شکوفههای پرتقال، یا به گرده چندین گونه گیاهی، زنبورهای عسل، عسل بهطور کلی یا عناصر خاصی در آن مانند رزینها، آنزیمها یا پروپولیس حساسیت دارید، بهتر است از مصرف آن خودداری کنید. اگر تنها به حساسیت مشکوک هستید، بهتر است قبل از مصرف عسل، تست آلرژی پوستی انجام دهید تا وجود یا عدم وجود آلرژی تأیید شود.
نویسنده: ماریوس لیکساندرو
از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. اگر در خصوص این مقاله تجربه یا نظر خاصی دارید لطفا جهت بهره برداری دیگران آنرا در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
به مقالات ما امتیاز بدهید! با دادن ستاره، نظرتان را ثبت کنید و به دیگر بازدید کنندگان کمک کنید تا بهترین مقالات را سریعتر پیدا کنند.
برای دیدن مقاله اصلی اینجا کلیک کنید
ترجمه این مقاله توسط مرکز تخصصی زنبورداری و پرورش ملکه ارجان صورت گرفته است.

دسترسی سریع به آخرین مقالات مرتبط :













2 دیدگاه دربارهٔ «خواص عسل یونجه: فواید سلامتی و مصارف»
طعم و بافت ارگانیک و کاملاً طبیعی. به شدت توصیه میکنم! از بوی تازه یونجه بریدهشده یاد کودکیام میافتم. برای گوارش هم مفید بود.
عسل یونجه واقعا فوقالعاده است!
طعم ملایم و گلی آن برای چای عالی است و به تسکین گلو درد من در فصل زمستان کمک کرد. همچنین، احساس میکنم انرژی بیشتری دارم