چقدر در مورد عسل سیاه دانه اطلاعات دارید

 

عسل سیاهدانه به عنوان یکی از عسل های محبوب ایرانی شناخته می شود که توانسته به عنوان یک ماده موثر برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار گیرد


عسل سیاه دانه یکی از محبوب ترین عسل های تک گل است. این نوع عسل به ویژه در چند وقت اخیر به دلیل شیوع آنفولانزا و کرونا، بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. البته بد نیست بدانید که آنچه از خواص عسل سیاه دانه می دانیم، اکثر در خود گیاه سیاهدانه نیز وجود دارد. در نتیجه شاید بد نباشد با خود گیاه سیاه دانه نیز آشنا شویم.

به طور کلی گیاه سیاه دانه از جمله گیاهانی است که عموما در ترکیب با عسل طبیعی مصرف می شود. به این علت که سیاهدانه به شدت جاذب آلودگی ها است، اگر سیاه دانه آسیاب شده را نگهداری کنید، ممکن است باعث جذب آلودگی محیطی شود. به همین علت از گذشته، ترکیب عسل و سیاهدانه یکی از ترکیبات مهم درمانی بوده است. با این حال خود عسل سیاهدانه هم عسلی است که می تواند به درمان بسیاری از بیماری ها کمک کند.

در این مطلب ابتدا با برخی نکات در مورد گیاه سیاه دانه آشنا شده و به ویژگی های عسل سیاهدانه می پردازیم. در مطلبی مجزا نیز خواص عسل سیاهدانه را با هم مرور خواهیم کرد.

چقدر در مورد سیاه دانه اطلاعات دارید؟
گیاه سیاه دانه که اسم لاتین آن Nigella Sativa است، یک گیاه بومی مربوط به جنوب غرب آسیا است. به همین علت است که بیشتر در دستورهای پزشکی جنوب غرب آسیا اسم سیاه دانه به چشم می خورد. البته امروزه در کشورهای مختلف شرقی و غربی از سیاهدانه استفاده می شود. این گیاه، یک سال عمر کرده و گیاهی گلدار و سرشار از شهد مورد پسند زنبور عسل است. بیشتر از اینکه خود گیاه مورد استفاده قرار گیرد، دانه ان مورد توجه بوده و به همین علت اسم گیاه هم بر اساس دانه آن نام گذاری شده است.

دانه گیاه یا همان سیاهدانه، خواص مختلفی را به خود  اختصاص داده است. از مهمترین خواص آن می توان به اثرات ضدباکتری اشاره کرد. به ویژه برای درمان باکتری های معده به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برخی از اطبا طب سنتی جوشانده سیاه دانه را برای تسکین درد دندان مفید می دانند.

سیاهدانه به صورت ویژه برای درمان مشکلات زنانه مفید است. از مهمترین خواص سیاه دانه، تنظیم قاعدگی است. سیاهدانه هم قاعده آور است و هم می تواند برای تنظیم مدت زمان دوران پریود مفید باشد. تنظیم هورمون های زنانه از دیگر ویژگی های سیاه دانه برای بانوان است. همچنین از سیاهدانه برای مادرانی استفاده می شود که شیر آنها کم است و به نوعی سیاهدانه یک ماده شیر افزا محسوب می شود. همچنین برای کاهش درد رحم به ویژه پس از زایمان مورد استفاده قرار می گیرد. البته مصرف سیاهدانه در دوران بارداری ممکن است مضر و خطرناک باشد.

سیاه دانه برای درمان تشنج بسیار اثرگذار است. تحقیقات نشان داده که استفاده از سیاه دانه در ابتدای تشنج می تواند زمان تشنج را کاهش داده و عوارض ناشی از آن را کنترل کند. همچنین از سیاه دانه به عنوان یک ماده ضد نفخ یاد می شود. البته این موارد تنها بخشی از خواص سیاهدانه است. در مطالب دیگری به ویژه برای تبیین ترکیب عسل و سیاهدانه، حتما به خواص این ماده اشاره خواهیم کرد.

منطقه رویش این گیاه در ایران، بیشتر در اطراف اصفهان و اراک است. البته دشت هایی از سیاه دانه در اطراف یاسوج و شهرکرد به ویژه در اطراف کوه دنا وجود دارد. زنبورستان هایی که قصد تولید عسل تک گل سیاه دانه را داشته باشند، عموما در این مناطق مستقر می شوند.

ویژگی های عسل سیاهدانه
زنبور عسل علاقه زیادی به شهد سیاهدانه دارد. به همین علت اگر کندو در منطقه ای باشد که در آن سیاهدانه بروید، زنبور عسل یکی از انتخاب های خود برای نوشیدن شهد را همین گیاه قرار می دهد. نوشیدن شهد از گیاه سیاه دانه منجر به تولید عسل سیاهدانه می شود که خواص فوق العاده ای برای بدن انسان به همراه دارد.

در مورد خواص عسل سیاه دانه به صورت مجزا بحث خواهیم کرد. با این حال بد نیست بدانید که عسل سیاهدانه یک ماده موثر برای برطرف کردن سنگ کلیه و سنگ مثانه است. برای این منظور بهتر است دانه های سیاه دانه را با عسل سیاهدانه ترکیب کرده و میل کنید تا بعد از یک دوره مصرف، شاهد اعجاب این ماده باشید.

همچنین عسل سیاه دانه برای برطرف کردن بیماری های تنفسی به ویژه آسم و تنگی نفس مفید است. تقویت مغز و اعصاب، برطرف کردن بیماری های عصبی و تقویت سیستم گوارشی نیز از دیگر خواص این ماده به شمار می رود.

این عسل همچون گیاه سیاهدانه برای بانوان نیز خواص اختصاصی زیادی دارد که در مطلبی مجزا به آن پرداخته ایم. با این حال بانوان باید توجه داشته باشند که عسل سیاهدانه در دوران بارداری نباید مصرف شود و برای زمان شیردهی نیز حتما با مشورت پزشک مورد مصرف قرار گیرد.

عسل سیاهدانه یکی از تیره ترین عسل های ایرانی است. این عسل رنگ کاملا تیره ای داشته و هرچه رنگ آن روشن تر باشد، یعنی درصد شهد موجود در عسل کمتر است. به همین علت در هنگام خرید عسل سیاهدانه به این موضوع به صورت ویژه توجه داشته باشید. در مورد رطوبت عسل سیاه دانه نمی توان به صورت کلی صحبت کرد و ممکن است با توجه به محل تهیه عسل، رطوبت متفاوتی داشته باشد.

زمان برداشت عسل سیاهدانه نیز مربوط به اواسط فصل بهار است. اگر می خواهید این نوع عسل را به صورت تازه تهیه کنید، می توانید در اواسط یا اواخر بهار به سراغ زنبورستان ها بروید. هرچند پیشنهاد می کنیم این عسل تک گل را از برندهای معتبر تهیه کنید تا از کیفیت عسل اطمینان داشته باشید.

عسل سیاهدانه به عنوان یکی از عسل های محبوب ایرانی شناخته می شود که توانسته به عنوان یک ماده موثر برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار گیرد. در این مطلب به صورت خلاصه به نکاتی در مورد شناخت عسل سیاه دانه اشاره کردیم. در مطالب دیگری در مجله عسلنا، به بقیه خواص این عسل طبیعی به صورت کامل تر اشاره خواهیم کرد.