زنبورعسل نژاد کارپاتکا
در مورد نژاد کارپاتکا دوستان اطلاعاتی خواستند ، حقیقت اینکه کار تحقیقاتی زیادی روی این نژاد انجام نشده و اطلاعات به زبان انگلیسی نیز در این باره کم هست و بیشتر به زبان روسی اطلاعات وجود داره. البته در منابع علمی اطلاعات مختصری در این باره منتشر شده که در ادامه به اطلاع میرسد.
کارپاتکا یک رشته کوه در کشور اکراین هست و در این منطقه کوهستانی یک نژاد غالب زنبور وجود دارد که به نژاد کارپاتکا معروف شده است.
از نظر خصوصیات نژادی برادر آدام به این نتیجه رسید که شباهت های زیادی دارد به کارنیکا که در مناطق مجاور کارپاتکا وجود داره ، کارپاتکا از نظر اقلیمی به منطقه سرد و بارانی تعلق دارد و به خوبی میتواند در این مناطق دوام اورد و از طرفی زمستان گذرانی را با حداقل مصرف عسل سپری میکنه و تلفات زمستانه ان کم است.
تاکنون این نژاد به ۲۰ کشور دنیا به صورت رسمی ارسال شده و بیشتر این کشورها کوهستانی با زمستان سرد و طولانی هستند مانند روسیه و اروپای شمالی و کشورهای مشترک المنافع با روسیه ، به نظر میرسه برای مناطق گرمسیر مناسب نباشد ولی مطالعه ای در این باره بر روی این نژاد انجام نشده است.
از نظر رشد بهاره در حد کارنیکا هست و وابستگی به گرده داره و کمبود گرده در طبیعت بر رشد ان اثر زیادی دارد. از نظر توان گرده آوری ضعیف هست و توان شهداوری آن بر گرده آوری غلبه دارد.
مقاومت آن و نوزادان به بیماریها و انگل ها نسبت به کارنیکا بیشتر هست و از این نظر شاید بتوان در ردیف های اول نژادهای زنبور ان را قرار داد. منتها نسبت به کرم مومخوار و پروانه آن به شدت ضعیف هست و به راحتی و بدون دفاع در برابر ان الوده میشه. به همین دلیل هست که گفتم برای مناطق گرمسیر مناسب نیست.
طول خرطوم ان بعد از قفقازی بلندترین هست حدود ۷ میل و توان شهداوری ان زیاد هست.
موم سرپولک ان سفید مانند کارنیکا و البته برخلاف کارنیکا موم سرپولک از نوع خشک هست.
از نظر توان تخمریزی در رده متوسط قرار داره و در بهار حداکثر یک ملکه ۱۸۰۰ تخم در روز میریزه در حالیکه نژادهای دیگه ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ ثبت شده است .
از نظر وزن بدن زنبور کارگر در رده های بالا قرار داره یعنی جثه کارگرها بزرگ هست و متوسط ۱۱۰ میلی گرم و اندازه ملکه نیز درشت هست.
به بیماری نوزما مقاومت زیادی داره و از این نظر در رده های اول قرار داره ولیکن در هوای بارانی نمی تواند فعالیت کنه و در صورت طولانی بودن شرایط بارانی و ازدحام کلنی شاخون زنی و بچ دهی ان زیاد هست برخلاف قفقازی که در این شرایط شاخون زنی و بچ دهی ندارد.
از نظر پا و طول پا من مطالعه یا منبعی ندیدم که این نژاد برتری داشته باشد.
منابع :
ارایه دهنده : دکتر علی اصغر صادقی
گردآورنده : مهندس اسماعیل غفوری
طرح شده : در گروه آموزشگاه زنبورداران ایران زمین