اختلاف ظاهری بین ملکه ، کارگر و زنبور نر
از نظر جنسی در کندو دو نوع زنبور وجود دارد که شامل نر ها و ماده ها هستند.
نرها از تخم های بارور نشده و ماده از تخم های بارور شده بوجود می آیند. بنابراین نرها n کروموزومی و ماده ها ۲n کروموزومی هستند.
زنبوران کارگر و ملکه ۲n کروموزومی بوده و هیچگونه اختلاف ژنتیکی ندارد. این اختلاف در ملکه و کارگر اساسا بستگی به نوع و مقدار تغذیه در دوران لاروی دارد.
نرها از نظر جنسیت و هم از نظر بعضی از اعضا خارجی بدن با زنبوران کارگر و ملکه فرق دارند.
فرق ظاهری زنبورهای ملکه کارگر و نر
فرق ظاهری بین ملکه وکارگر در طویلتر بودن شکم واندام است. شناختن ملکه در داخل جمعیت وبین دهها هزار زنبور عسل کار سادهای نیست، ولی زنبوردارهای با سابقه وکار کشته ومجرب با کمی زحمت ودقت ملکه را از بین آنهمه از زنبورها پیدا میکنند.فرق ظاهری بین زنبورهای «نر» با «کارگران» و «ملکه» در این است که:
اول: چشمهای مرکب زنبور نر از پشت سر به یگدیگر میرسند و حال آنکه چشمهای کارگران و ملکه مثل هم بوده وبه همدیگر نمیرسند.
دوم: زنبورهای نر چاقند وکلفتر از کارگران وملکهاند.
سوم: انتهای شکم زنبور نر گرد است ولی ملکه وکارگران دارای انتهای نوک تیز میباشند.
ملکه زنبور عسل
ملکه تنها موجود مادهٔ کامل وتنها تخمگذار جمعیت است که مثل زنبور کارگر از تخم بارور شده به وجود میآید.«ملکه» مادر تمام زنبورهایی است که باوی در یک کندو زندگی میکنند.مدت رشدش از تخم تا موجود کامل ۱۷ تا ۱۸ روز بوده وپس از رسیدن به سِّن بلوغ (۴ تا ۵ روز بعد از تولد) در یک یا چند روز آفتابی قبل از ظهرها از کندو به خارج پرواز نموده وبا چند یا چندین زنبور نر جفتگیری میکند.بنا براین خیلی از زنبورهای یک جمعیت باوجودی که از یک ملکه به وجود میآیند باز هم نسبت نا خواهری دارند، چون دارای پدرهای متفاوتی میباشند.
به همین دلیل هم خیلی از اوقات زنبورهایی که از ملکه تولید شدهاند رنگهای مختلفی دارند. پس از شروع تخمگذاری ملکه معمولاً تا آخر عمر دیگر کندویش را ترک نمی کند مگر هنگام بچه زادن. ملکه معمولاً ۵ سال وبه طور استثنایی ۶ سال هم ممکن است عمر کند، ولی اگر بخواهیم جمعیت پر محصول باشد باید وی را حد اکثر در سِّن سه سالگی حذف نموده ویک ملکه جوان وفعال به جای آن به جمعیت داد،
به زبان زنبورداران (ملکه را جانشین نمود)، چون با بالا رفتن سِّن وپیری، قدرت تخم گذاری ملکه نیز کمتر میشود، در نتیجه جمعیت پس از مدتی ضعیف وضعیفتر میگردد، از یک جمعیت ضعیف هم هرگز نباید انتظار محصول عسل فراوان را داشت.
زنبور نر
زنبورهای نر از تخمهای بارور نشده بوجود میآیند، یعنی پدر نداشته وتنها دارای مادرند، ولی از جانب مادری دارای پدر بزرگ هم میباشند. مدت رشدشان «از تخم تا زنبور کامل» ۲۴ روز است. زنبور نر ۱۲ روز پس از تولد به سِّن بلوغ رسیده وقادر به جفتگیری میباشد. زنبورهای نر از اواسط فروردین تا نیمه دوم تابستان در کندوها وهمراه کارگران وملکه زندگی میکنند.
جمعیتهایی که دارای ملکهاند از نیمهٔ دوم تابستان نرها را به زور از داخل کندو بیرون میرانند ویا مانع ورودشان به کندو میشوند تا از گرسنگی بمیرند. این پدیده به نام «نرکشی» معروف است. بنا براین در حالت طبیعی در فصول پائیز وزمستان در کندوها از زنبور نر خبری نیست.
وجود زنبورهای نر تنها برای جفتگیری با ملکههایی است که معمولاً در جمعیت تولید می گردند واین کار همیشه در خارج از کندو ودر هوای آزاد وآفتابی انجام میگیرد. هر زنبور نر تنها یکبار در زندگی میتواند جفت گیری کند چون هنگام جفت گیری دستگاه تناسلی وقسمتی از بدنش پاره شده ودر داخل بدن ملکه باقی میماند. وی در اثر این زخم میمیرد وزندگیش پایان میپذیرد. بدین طریق زنبور نر هرگز فرزندش را نمیبیند.
زنبور کارگر
زنبور کارگر مانند ملکه همیشه از تخم بارور شده بوجود میآید وباز مانند ملکه از جنس مادهاست. دوران رشدش «از تخم تا زنبور ماکل» ۲۱ روز است.
تمام کارهای داخلی وخارجی کندو وجمعیت را کارگران انجام میدهند که مهمترین آنها عبار تند از :
زنبور عسل تمیز کردن داخل سلولهای مومی
تغذیه ملکه
تغذیه لاروها
گرم کردن لاروها
تنظیم گرمای داخلی کندو
تولید موم
ساختن سلولهای مومی
دفاع
تعویض هوای داخلی کندو
جمع آوری شهد وگرده گل
تهیه بره موم
آوردن آب به داخل کندو و ...
دونوع زنبور کارگر وجود دارد که از لحاظ شکل ظاهری کوچکترین فرقی بین آنها دیده نمیشود:
کارگران بهاری که از اوائل بهار تا نیمهٔ تابستان متولد میگردند وحد اکثر سنشان «از تولد تا مرگ» از شش هفته تجاوز نمیکند.
کارگران پُائیزی که از نیمهٔ دوم تابستان به بعد تولد مییابند وحد اکثر سِّن آنها اغلب از هفت ماه بیشتر است.
تعداد زنبورهای کارگر یک جمعیت نسبتاً خوب در حد اکثر قدرتش درسال «حدود خرداد ماه» به ۶۰۰۰۰ عدد یا بیشتر هم میرسد. در صورتیکه که در زمستان تعدادشان از ۸۰۰۰ الی ۱۲۰۰۰ تجاوز نمیکند.
زنبورها از گلهای خوشبو ومعطر بهاری تغذیه میکنند. در فصل بهار و پائیز کندوها پر میگردد و هرکندو در حدود یک تا دو کیلو واحیاناً ۴ کیلو در فصلهای پُربار عسل بدست میآید. با مهارت خیلی بسیار کسانی که شغل جمع آوری عسل پیشه گرفتهاند عسل از این کندوها خارج و در ظرف خالی مینمایند و کندو را بیرون نمیآورند، چون زنبور عسل طبق عادت همیشه یک جا مسکن مینماید بشرطی که کسی اذیت وآزار بر او ننماید.